Храни за сваляне на килограми

1
Добави коментар
bgwoman
bgwoman

Почти всяка жена се е сблъсквала с този проблем – килограмите. Независимо от това дали има навика да се качва на домашното кантарче, или просто е по-взискателна към фигурата си, когато застане пред огледалото. Иде ред на диетите. Някои от тях са ефикасни, други прехвалени, но не вършат работа. Има храни, които може да употребявате и не само да не качвате килограми, а да сваляте. Те изгарят мазнините, нормализират обмяната на веществата и бързо насищат организма. За какво иде реч?

Тиква и тиквени семки Това е есенно-зимен плод, богат на каротиноиди, които му придават оранжевата окраска. Тези вещества действат като антиоксиданти – защитават организма от вредните свободни радикали и намаляват процеса на стареене на клетките (още един секрет за вечна младост). Високото съдържание на витамин Т способства за ускорение на метаболизма и бързото храносмилане, а на клетките помага да се очистят от шлаката и токсините. В полза на тиквата е и твърде ниската калоричност – на 100 г тиква се падат 25 калории. Обърнете особено внимание и на тиквените семки. Те са истински склад на магнезий и протеини и отличен съюзник на ония от вас, които се борят с безсънието.

Авокадо Обикновено в плодовете има малко калории и много въглехидрати. При авокадото е обратно. То съдържа малко въглехидрати, но притежава висока енергийна стойност. Това обаче не противоречи на концепцията за унищожаване на излишните килограми. Чувството на ситост след изяждане само на един плод е феноменално, позволява значителна икономия от храната на обяда, най-вече икономия на калории. Най-богатият на мазнини плод в света се усвоява леко и съдържа огромно количество хранителни вещества в състава си. Това позволява на авокадото да замени цяла група хранителни продукти – особено ценно за ония, които са на диета и трябва да броят не само изчезващите калории, но и постъпващите в организма витамини.

Риба тон Американците, които според статистиките са сред най-пълните хора на планетата, първи улавят, че консервираната риба тон е подходяща за експресна диета – девет консервени кутии риба за три дни (в естествен сос, а не в масло) в съчетание с различни зеленчуци и малко плодове между тях. Рибата тон съдържа съвсем малко мазнини, затова пък има много протеини и почти всички аминокиселини, които са необходими за активния човек. Затова тази риба е любима храна на културистите.

Манголд Европейците много обичат манголда (той е „братовчед“ на спанака, но листата му са по-къдрави) и това го превръща в един от любимите салатни съставки. В действителност манголдът представлява вид листно цвекло. Виолетовите и жълти пигменти на растението притежават не само силно противовъзпалително, но и очистително въздействие върху организма. Привлекателността на манголда за слабеещите се обяснява с ниската енергийност и отсъствието на холестерин.

Райска ябълка Продължаваме с оранжевата light-линия. Райската ябълка влиза стабилно в тройката на полезните плодове заедно с цитрусите. Това е отличен вариант за разтоварващ ден – коригира теглото, очиства от натрупаните шлаки. По-щадящ вариант е да се изядат 1 – 2 райски ябълки вместо един прием на храна през деня – по-добре това да е на закуска или вечеря. По време на диетата на райски ябълки не се препоръчва употребата на кафе и мляко. Този плод освен всичко друго успокоява нервите и дава свежест на кожата. Тъй като е много сладък плод, не се препоръчва за диабетици.

Ряпа Западните диетолози често препоръчват да се замени в храната картофът с ряпа. По хранителна ценност и количество протеини двата зеленчука са равнозначни и еднакво утоляват глада. Но за разлика от родственика си в ряпата има по-малко протеини и на практика няма нишесте, поради което тя е по-малко опасна за фигурата. Освен това ряпата съдържа високо ниво на сяра, която е необходима за производство на енергия, за метаболизма и за изгаряне на мазнините.

Гъби печурки Египтяните твърдят, че гъбите печурки – шампиньони, носят безсмъртие, французите ги използвали за размяна срещу скъпоценности, а британците правят опити с тях. Доброволци четири пъти в седмицата заменяли местните блюда с гъбни, в резултат на което за месец свалили от 4 до 9 кг. Количеството на аминокиселини в тези гъби, които се отглеждат култивирано, не отстъпва на месните блюда, а калоричността им е в пъти по-ниска – само 27 калории на 100 гр гъби. Шампиньоните присъстват в много рецепти за отслабване на легендарния френски диетолог Мишел Монтиняк. И един негов съвет: дайте преимущество на нежни, млади гъби и по време на подготовката им ги режете колкото може по-малко.

Цвекло В един малък и скромен зеленчук се съдържа рекордно количество от елемента бетаин. Той окислява (с други думи подлага на строга диета) мастната клетка, която впоследствие се изтънява, губи връзка с кръвоносните съдове и умира. Бетаинът активизира метаболическите процеси в организма и увеличава скоростта на обмяна на веществата. Но и това не е всичко. Цвеклото не само допринася за намаляване на теглото, но и не позволява то да се възвърне отново, блокирайки образуването на мастни клетки. С две думи – продукт мечта, който ни е под ръка по всяко време.

Грейпфрут Диетолозите уверяват: просто добавете грейпфрут в дневния си порцион и ще свалите до 2 кг за 2 седмици Няма чудеса. Всичко е достатъчно просто. Цялата работа е в това, че грейпфрутът, намалява нивото на инсулина – вие можете да контролирате апетита, отказвайки се от добавки на по-калорични продукти, в резултат на което слабеете. Наргининът в грейпфрута също ускорява обмяната на веществата. Снимка: източник