damsko: Здравословен солен кекс с маслини

1
Добави коментар
club_damsko
club_damsko

Понякога доста приятни рецепти се раждат случайно.

Така стана и тази вечер. Започнах да правя солен кекс с маслини и понеже моят син сега не трябва да яде мляко реших да го променя съобразно диетата му. Получи се един здравословен и приятен вариант за солена закуска.

Аз сложих от домашното ми мляко от овесени ядки, което беше започнало да става леко кисело след 2-3 дни в хладилника. Самото то се приготвя от 1 ч.ч. накиснати в студена вода овесени ядки, те набъбват поне за 30 минути след, което се пасират с 500 мл студена вода и гъстата смес се прецежда 3-4 пъти до получаване на подобна на прясно мляко бяла течност. Добавят се щипка сол и 1 ч.л. мед, разбърква се добре, има малка трайност съхранено в хладилник, не повече от 2 дни след което започва да вкисва.
Може да бъде използвано като евтин заместител на прясното животинско мляко даже за кафето ви.

Необходими продукти за кекса:

4 яйца
1 ч.ч. леко тръгнало да става кисело мляко от овесени ядки или кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
2 ч.ч. пълнозърнесто, но може и бяло брашно
50 мл зехтин
1 ч.ч. нарязани маслини по ваш избор
мащерка и сол

Начин на приготвяне:

Добре разбивате яйцата, содата се изгася в млякото и се добавя към тях, слагат се зехтинът и подправките. Добавя се брашното при непрекъснато бъркане с миксер и накрая се слагат маслините в тестото. Сместа се слага в намазнена форма за кекс или подходяща тавичка и се пече 30-40 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна.

Снимка: laptitecasserole.com