10 цитата от Хорхе Букай, които ще вълнуват и утре

1
Добави коментар
bgwoman
bgwoman

Никой не знае защо едни автори спонтанно започват да се четат лудо, книгите им изчезват от рафтовете като топъл хляб и за тях се шуми приживе доста повече, отколкото за други. Нищо чудно популярността да е донякъде мода и ниво на рекламираност. И все пак съм уверена, че е въпрос до голяма степен на сила на словото, на значимост и талант. Често се връщам към няколко златни цитата на Хорхе Букай, защото перото му за мен оставя следи, вълнува и учи. Кой е Хорхе? Роден е на 1 януари 1949 година в Аржентина. Психиатър, психотерапевт и писател. Книгите му са продавани по два милиона копия в цял свят и са преведени на повече от седемнадесет езика. Носител е на множество престижни литературни награди и всекидневно получава хиляди имейли от цял свят. Твърди, че не е писател в литературния смисъл на думата. В момента живее в покрайнините на Буенос Айрес с жена си и двете си деца.

Предлагам ви да се потопим за малко в мъдростта Хорхе Букай: 1. Най-лошото от вярванията, които родителите втълпяват и повтарят на децата си, е, че трябва да търсят половинката си. Защо не се постараем да намерим друг цял човек, вместо да се задоволим с такъв, който е разделен наполовина. Любовта, за която говорим ние, се гради от цели същества, които се срещат, а не от две половинки, които имат нужда една от друга, за да се почувстват пълноценни. Когато се нуждая от другия, за да съществувам, връзката се превръща в зависимост, а когато сме зависими, не можем да избираме. А без избор няма свобода. А без свобода няма истинска любов.

2. Основно задължение на човека е да бъде себе си и да обича себе си – и едва тогава той ще приеме другите такива каквито са, и ще може да ги обича истински.

3. Щастието не е конкретна дестинация, а насока. Да си щастлив, означава да си в тази насока, която те кара да бъдеш щастлив.

4. Най-доброто от мен, което мога да ти дам е това, което искам да ти дам. Най-доброто от теб, което можеш да ми дадеш е това, което искаш да ми дадеш. Не искам нищо повече. Искам най-доброто…

5. Никой не може да направи за теб това, което ти сам трябва да направиш.

6. Най-добрият начин да бъдеш щастлив е просто да живееш с целия си капацитет на живеене, просто гмуркаш се дълбоко и живееш с пълни обороти, и се наслаждаваш с дълбоки чувства – тогава чувството на любов ще се усилва.

7. Много хора допускат грешката да търсят партньор като средство за разрешаване на собствените си проблеми. Смятат, че една интимна връзка ще ги излекува от страданията им, от отегчението, от липсата на смисъл в живота им. Очакват двойката да запълни празнотата в тях. Каква ужасна грешка! Когато избирам партньор с такива очаквания, накрая неизбежно намразвам човека, който не ми дава каквото съм очаквал.

8. Ако можех да избирам чувствата си към околните, бих избрал възможността понякога да се влюбвам отново в човека, когото обичам.

9.Приликите ни помагат да се открием. Благодарение на различията виждаме какво ни носи близостта…

10. Всички имаме необходимост от вниманието и уважението на другите, за да изградим собственото си самоуважение. Елинор Снимка: източник