Шаранът на Бялата дама

1
Добави коментар
bgwoman
bgwoman

Като чуят шаран, повечето спазващи традицията домакини се сещат за пълнения шаран по Никулден. Ще ви предложа една друга рецепта от Южна Чехия, свързана с преданието за Бялата дама – пани Перхта, която се родила през 1429 г. в богатата фамилия Рожмберкови от град Чески-Крумлов. Казват, че тази рецепта е измислил един от готвачите на известния род, много преди Бялата дама наистина да се превърне в привидение. Но това е история, която можете да прочетете тук. Да се върнем към чешкия кулинарен шедьовър.

Необходими продукти

Шаран – около 700-1000 г Лимонов сок – 1 с. л. Брашно – 3-4 с. л. Слънчогледово олио – 4 с. л. Пушени гърди – 80-100 г Лук – 1 средна глава Дафинов лист – 2 парченца Чер пипер – 10-12 зрънца Краве масло – 2 с. л. Босилек (пресен или сух) или магданоз

Шаранът се почиства, нарязва се на парчета, измива се и се подсушава с кухненска хартия. Нарязва се на порции, които се посоляват, напръскват се с лимонов сок и се оставят за 1 час в хладилника. Пушените гърди и лукът се нарязват на тънки резенчета. Порциите шаран се овалват в брашното и се изпържват в олиото. Изваждат се в чиния.

В тиган се запържват леко пушените гърди и лукът, добавят се дафиновият лист и черният пипер. Добавят се парчетата шаран и 150 мл вряла вода. Ако нямате пресен босилек, поръсете парчетата риба със сухия (свежите листенца босилек се добавят накрая). Поставя се капакът на тигана и рибата се задушава около 15 минути на умерен огън. След това капакът се сваля и се изчаква водата почти да се изпари, тогава се добавя кравето масло. Когато то се разтопи, парчетата шаран се изваждат, поставят се в чиния и се поливат със соса от тигана, смесен с маслото. Покрай рибата се подреждат пушените гърди с лука. Блюдото може да се поръси със ситно нарязан босилек или магданоз.

Да ви е сладко!