Как да направим суха река

1
Добави коментар
bgwoman
bgwoman

Искате да разнообразите дизайна на градината? Искате да имате усещане за вода и прохлада и да не се навеждате с часове, за да чистите бурени? Декоративната суха река е практично решение на проблемите ви. В днешните градини все повече навлизат елементи, които улесняват поддържането на зелените площи, създават чувство на комфорт и усещане за целогодишен живот в двора ви.

Никак не е трудно да се направи проект на декоративна суха река, а изработването й е истинско удоволствие. Тя е много подходяща за градини, чиито собственици са в напреднала възраст и все по-трудно се справят с избуялата плевел, или за хора, които са прекалено заети и времето не им стига за градинска работа.

За подготовката трябва да отделим седмица-две, а за самата работа по проекта ще ни стигне един уикенд. Необходими са ви декоративни камъни, филц или натрошен на дребно камък, ниски храстчета и дръвчета, многогодишни растения по ваш вкус, плътен и дебел найлон.

1. Огледайте терена, направете снимки от различен ъгъл, измерете квадратните метри, които сте определели за създаването на реката.

2. Направете рисунка на проекта: в какво русло ще върви реката, къде ще започне, колко извивки ще има и къде ще бъде краят й. Определете ширината и дължината, уточнете квадратните метри. Ако имате приблизително точни математически изчисления, няма да изпаднете в положение да тичате отново към близката строителна борса или оранжерия, било то за материали или за растения.

3. Изчистете всички плевели и изравнете земята. Дайте нови сили на почвата като вкарате допълнително тор. Забийте колчета и опънете връв, за да очертаете реката. С мотичка издълбайте коритото, което трябва да бъде около 20 см, и го покрийте с найлона. Ако ви остане още пръст встрани – подпъхнете я – бреговете ще бъдат по-силни и стабилни.

4. Наредете големите декоративни камъни така, че реката да придобие своите контури. Изберете красивата страна на камъка, а една част от него трябва да е под нивото на горния слой на земята.

5. С подходящ остър инструмент направете дупки в найлона. При дъжд водата няма да се задържа и ще попива по-бързо в почвата.

6. Изсипете в коритото филца и го разпределете равномерно. За по-голям ефект подредете растенията в различни комбинации, редувайте храстчета с многогодишни пълзящи, не забравяйте да допълните и с летни растения. Не ги засаждайте преди да сте сигурни, че са си намерили точното място.

Драматизмът на сухата река ще се засили, ако сложите на дъното на реката неправилни по форма плочки. Сложете стари стомнички, гърнете – все едно че водата се излива в тях. Ще останете много доволни от направеното.