Как да направим скица на градината

1
Добави коментар
bgwoman
bgwoman

Твърдо сме решили да създадем градина. Място за почивка, размисъл, наслада и да се скрием от забързания и шумен свят. Дотук добре, после може да ни хване паниката. Разгледали сме в интернет стотици снимки на красиви градини, объркани сме да изберем подходящ стил. Професионалните сайтове са ни затрупали с информация, от която идеята ни за собствена градина се е смалила до минимум.

Ще се справите сами, без експерти Задаваме си въпроса дали да не оставим изграждането й в ръцете на ландшафтен дизайнер. Да, и това е възможно, но струва пари. Ако решите да се доверите на професионалист – участвайте активно в проекта. Не се оставяйте някой друг да създаде „втория“ ви дом, защото той няма да носи вашата душа и енергия. Да сътвориш градина е както да вградиш душата си в стоежа на собствен дом. Ако нямате финансови средства да платите хонорар на архитект – не се отчайвайте, ще се справите, разчитайки на собствената си интуиция и стари-нови знания. Няма нищо лошо да се работи на принципа проба – грешка. Грешейки, човек се учи на много неща.

Анализ на мястото Започнете с анализ на мястото, с което разполагате. Каква ще бъде градината ви: малка, голяма, градска, с тревна площ, смесена с овошки, с място за зеленчукови лехи, с петно от билки и подправки или някъде във вилната зона. Може би в някое тихо село. Хората, които ще бъдат в нея, са важни. Малки деца, възрастни хора, приятели, има ли опасни места за малчуганите или гостите като наклон, стара помийна яма или трупан с годините компост.

Съчетайте различни елементи Как ще съчетаете елементите на геометричната и пейзажна градина, или ще изберете смесения тип. Ще имате ли детайли от средиземноморската, японската или скандинавската градина. Кое от традицията на българския възрожденски двор бихте искали да имате. Какво от топлината и уюта на старата градска градинка или от спокойствието на големия селски двор ще използвате . Направете първата скица на бъдещата градина или надграждайте с нови елементи, ако ще променяте старата. Много въпроси, но е важно да сме наясно какво искаме. И не пропускайте един важен съвет: градината е пространство, което има основа, стени и покрив. Напълно както и нашият дом. Начините да се направи скица са няколко, но, първо, се започва с обикновен черен молив и лист хартия. Може да използвате и компютърна програма, но и обикновена рисунка върши работа.

Започнете на чисто бял лист „Градината“ е пред вас – един чисто бял лист. Представете си, че рисувате по правоъгълна основа, ориентирана към къщата. Използвайте меки линии, избягвайте строгите геометрични форми. Те не съществуват в природата. Всяка една градина има различни части: жилище, стопански постройки, място за отдих и гости, зеленчуков участък, цветни лехи и нещо още – беседка, овощни дървета, пергола, „таен кът“ за мечтаене или четене на книга. Създайте контраст от меки форми и фигури. През цялото време мислете – това е моята стая в пространството. Мислете за целостта,нужни са повтарящи се или подсилващи елементи. Дом, пътеки, дървета, храсти, ограда, пергола, фонтан, цветни алеи – всичко си идва на мястото.

Изберете цветовете Сега е време да изберем цветовата гама. Започваме нова скица и пак на бял лист. Чиста психология си е това рисуване. Не се отклонявайте от идеята – тя е уникална. Вашата градина е единствена, не се опитвайте да имитирате чуждите. Изберете тоновете, които искате да преобладават. Експериментирайте, но не се отклонявайте от първоначалната си идея. Ако искате пътечки – нарисувайте ги. Ако имате малки деца и искате те да тичат боси по тревата – увеличете площта за райграс. Обичате ли пресни зеленчуци – отделете им подходящо място.

Ако желаете още по-точен чертеж, а той може би ви е необходим, използвайте за последния вариант на скицата милиметрова хартия. По този начин ще сметнете с прецизността на архитект разстоянието между отделните части и елементи на вашата бъдеща градина. Можете да се доверите и на програми за ландшафтно проектиране. Някои от тях са сложни и са на високо професионално ниво. Други – с развлекателен характер и могат да се използват от масовата публика. Наш сад 6.0 е програма с такива функции. Вие сте архитектът, градината е вашата връзка с вселената. Вашият зелен храм.