Какво могат да предсказват животните

2
Добави коментар
mariana.petrova.3154
mariana.petrova.3154

Хороскопи за всяка зодия – народна медицина, здраве, астрология, съдби, секс и зодии

 
1
2
3
4
5

(3 гласа, оценка 4 от 5)

Какво могат да предсказват животните4 от 51 от общо 3 гласували.

Съществуват много поверия за това как животните предусещат наближаващи природни катаклизми, засичат болести и какво ли още не. В днешно време науката вече доказва, че много от тези истории са истина. Наблюдаването на поведението на животните може да помогне на хората да се подготвят за наближаващия проблем.

Хенри Стреби от университета Бъркли, Калифорния, и колегите му открили, че определен вид пойни птици изчезват от местонахождението, което обитават 24 часа преди буря. В случая, който е бил наблюдаван, бурята била придружена с торнадо, което убило 35 човека.

„Най-интересното е, че периода между заминаването на птиците и самата буря е много дълъг. Когато синоптиците ни казаха, че се задава буря, птиците вече са си били събрали багажа и евакуирали.“ – казва Стреби.

Кучетата пък могат да подушват рак на простатата с 98% точност, според проведено наскоро изследване. Кучетата имат около двеста милиона обонятелни клетки в носа си, в сравнение със скромните пет милиона в човешкия нос.

Според друго проучване кучетата могат да помиришат, чрез дъха или потта на диабетик, повишена или намалена кръвна захар.

След земетресението в Япония през 2011 година, с магнитуд 9, Хироюки Ямаучи от националния университет Цинг Хуа и колегите му провеждат изследване за това, как са се държали котките преди земетресението. Установили, че шест и повече дни преди опустошителното земетресение някои котки са показали необичайно поведение и са били по-неспокойни. Започнали да треперят и се опитвали да избягат. По време на самото земетресение останалите котки се държали по същия начин. Според учените е възможно котките да усещат наближаващо земетресение поради по-добрия си слух. Също така е възможно да усещат промените в атмосферното налягане, гравитацията и деформацията на тектонските плочи.

Ямаучи открил, че и кравите се държали по различен начин. Шест дни преди земетресението млеконадоя се понижил, като това понижение се запазило за още четири дни. Собственици на кучета също докладвали за странно поведение на домашните си любимци. Кучетата виели и лаели по нетипичен за тях начин.

Пчелите предсказват приближаващ дъжд, и се скриват, преди да завали. Те усещат промяната във влагата в атмосферата.

Когато калинките се събират на групи, това означава, че температурите ще скочат драстично. Те се събират, за да съхранят влагат в телата си, предпазвайки се по този начин от изсъхване.

Повечето животни показват желание да избягат от наближаваща природна катастрофа с поведението си. Акулите обаче се държат точно по обратния начин и се оказва, че са истински търсачи на бури. Нийл Хамършлаг от университета в Маями открил това, след като поставил чипове на акули, като например тигровите акули. Те гравитирали около бързите температурни промени, което е именно където бурите се усилват. Наблюдаването на движението на акулите може да помогне да се предскаже къде ще се развие морска буря.

Според изследване, направено от Аля Людке от университета в Констанц, Германия, дрозофилите могат да подушват рак, така както и кучетата, дори когато заболяването засяга много малък брой клетки. Те могат да различават ракови от нормални клетки само с помощта на обонянието си. Проучването е фокусирано върху различните видове рак на гърдата, но изглежда винените мушици могат да разпознават и други видове рак.

„Не само че раковите клетки могат да бъдат различени от здравите, но и са доловени подгрупи измежду раковите клетки. Изглежда дори различните видове рак на гърдата могат да бъдат разпознати от винените мушици.“ – казва Людке.

Очевидно лекарите няма да използват кучета и винени мушици да душат в кабинетите. Вместо това учените се надяват да могат да създадат високо-технологичен уред, вдъхновен от методите за откриване на рак, които използват тези животни.

Мечките гризли имат толкова добро обоняние, че могат да надушат човек на разстояние 25 километра. Това невероятно обоняние, комбинирано с други сензорни способности, им позволява да откриват наближаващи бури, а вероятно и други природни катастрофи. Предполага се, че могат да откриват и рак, но изследвания по този въпрос са почти невъзможни, поради факта, че става дума за опасно животно.

Хората също имат свръх сензитивни способности, като например ехолокация, подобно на прилепите, която може да се използва за предсказване на наближаващи природни катаклизми. Обикновено тези способности са по-развити при хора, които медитират, или имат увреждания, като например слепота, което кара мозъка да развие скрити дотогава способности.

„Пределно ясно е, че ехолокацията позволява на слепи хора да правят неща, които иначе биха били невъзможни, поради липсата на зрение, и може да даде на хората със зрителни увреждания голяма доза независимост.“ – казва Мел Гудейл, директор на центъра за мозък и разум в Канада.

Изглежда напълно логично нашите сетива да могат да засичат също така и сигнали, издавани от предстоящи земетресения, бури и други природни феномени, преди те да са се случили, давайки ни възможност да се подготвим.

http://fresh-science.com/

<

>> >