10-тe най-популярни романтични романа

6
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Книгата „Welcome to Rosie Hopkin’s Sweetshop of Dream“ на Джени Колган е носител на наградата RoNa (Асоциация на романтичните писатели) за „Романтичен роман на 2013″. През 2012 г. приза грабна „Please Don’t Stop The Music“ на Jane Lovering. Но нито една от двете не присъства в списъка с 10-те най-добри романтични романа на всички времена на женския сайт SheKnows.com. Може би защото са сравнително нови издания и не могат да се борят с класиките в жанра. Всъщност въпросните заглавия все още не са издадени у нас, така че определено са далеч от „класически“. Затова пък и 10-те книги в списъка по-долу са напълно достъпни за родните читатели. Не ги пропускайте, дори и да не харесвате сълзливите истории.

1. „Гордост и предрасъдъци“, Джейн Остин

„Гордост и предразсъдъци“ е най-популярният роман на Джейн Остин и е считан от мнозина критици за едно от най-значимите произведения в английската литература на XIX век. За първи път е публикуван през 1813 г., а по книгата са реализирани над 10 филма и телевизионни сериала.

2. „Ана Каренина“, Лев Толстой

Считан от мнозина за най-добрия роман на всички времена, „Анна Каренина“ разказва за трагичната любов между омъжена жена и офицер. Романът е публикуван в осем части през периода от 1873 до 1877 година в периодично руско издание. Първото му цялостно книжно издание излиза през 1878 г. и се състои от 864 страници.

3. „Отнесени от вихъра“, Маргарет Мичъл

„Отнесени от вихъра“ е смятан за най-големият бестселър на всички времена. За романа авторката му – Маргарет Мичъл, получава на награда „Пулицър“ през 1937 г. През 1939 г. по романа е заснет едноименния филм с участието на Кларк Гейбъл и Вивиан Лий. Лентата се превръща в истински кино хит и носи на създателите си рекордните по онова време 10 награди „Оскар“.

4. „Здрач“, Стефани Майер

„Здрач“ е може би най-популярният тинейджърски роман в последните години, публикуван през 2005 г. и последван от продълженията „Новолуние“, „Затъмнение“ и „Зазоряване“. Автор на поредицата е Стефани Майер, а историята разказва за любовта на седемнадесет годишната Бела Суон и вампира Едуард Кълън, роден през далечната 1901 г.

5. „Тетрадката“, Никълъс Спаркс

Романът „Тетрадката“ е издаден в 37 страни и е сред най-продаваните книги на последното десетилетие. Историята започва в наши дни, в един старчески дом. Възрастен мъж ни връща до 40-те години на миналия век с любовна история от своята тетрадка, която чете на една от пациентките в дома, с която се е сприятелил. През 2004 г. романът е екранизиран от режисьора Ник Касаветес.

6. „Пътешественикът във времето и неговата жена“, Одри Нифнегър

„Пътешественикът във времето и неговата жена“ разказва любовната история между жена и мъж с генетично заболяване, което му позволява да пътува във времето без да го иска. Книгата е екранизирана през 2009 г., с участието на Ерик Бана и Рейчъл Макадамс.

7. „P.S. Обичам те“, Сесилия Ахърн

„P.S. Обичам те“ е дебютен роман за Сесилия Ахърн, който доказва, че истинската любов никога не умира. Новелата излиза през 2004 г. и се превръща в бестселър в Ирландия, Англия, САЩ, Германия и Холандия, а родената през 1981 г. Сесилия Ахърн е обявена за най-голямото литературно събитие на Ирландия през последните години.

8. „История на любовта“, Никол Краус

„Цял живот може напразно да търсим книга, в която тъй нежно се спояват тайнство, поезия и медитация; която да ни заплени, да ни разтърси и в крайна сметка да ни донесе утеха“, твърди Елизабет Бърг. В „История на любовта“ има много за разказване и не случайно Алфонсо Куарон, режисьорът на „И твоята майка също“, се е заел да снима филм по романа.

9. „Джейн Еър“, Шарлот Бронте

Джейн Еър е първият издаден роман на британската писателка Шарлот Бронте. Сюжетът разказва историята на Джейн Еър – интелигентно и умно момиче, с богато въображение, но от беден произход. Именно в „Джейн Еър“ за пръв път героиня се осмелява да говори за равенство между жените и мъжете както в чувствата, така и в проявите им в обществото.

10. „Писмо в бутилка“, Никълъс Спаркс

„Писмо в бутилка“ разказва за Тереза Озбърн, която по време на отпуската си намира на океанския бряг писмо в бутилка, написано от непознат на име Гарет. „Моя най-скъпа, Катрин – гласят първите редове – липсваш ми, любима, както винаги, но днес особено силно, защото океанът ми пее за теб и песента му е за живота, който имахме…“ 

Коментари

коментар(а)

Подобни: литература, любов, романтика