Ал Бано и Ромина Пауър отново заедно на сцената в Сан Ремо

1
Добави коментар
wenip
wenip

Легендарният дует Ал Бано и Ромина Пауър се завърна на голямата сцена след почти две десетилетия. Именно те, двамата любимци на Европа, откриха на 10 февруари вечерта 65-тото издание на престижния фестивал на италианската песен в Сан Ремо. Милиони зрители чуха отново най-известните им песни от миналия век ”Felicitá”, ”Ci Sará” и ”Cara terra mia”.

Двойката се раздели през 1999 г. , а след развода съвместните им изяви са доста редки.

Ал Бано (Albano Carrisi) ще навърши през май 72 години. Получава странното си име – „албанец“, от баща си, който служи през Втората световна война в Албания. Детството и младостта му не са сред най-лесните – принуден е да работи какво ли не, за да се издържа и постигне мечтата си да стане професионален певец. Работил е като сервитьор в ресторант и готвач, разнасял е пици, бил е дори и работник във фабрика.

„В главата си имах само една мисъл – да стана певец“, споделя в телевизионно интервю звездата. През 1965 г. участва в конкурс, организиран от Адриано Челентано. Забелязан е веднага. Започва гастроли. А две години по-късно печели фенове с парчето си ”Nel sole”. Работи интензивно още няколко години и записва в творческата си кариера седем музикални филма.

Ромина Пауър (Romina Francesca Power) има коренно различен произход от този на Ал Бано. Родена е през 1951 г. в Лос Анджелис в известното актьорско семейство на Едмънд Пауър. Родителите й се развеждат. Тя живее в Мексико, в Италия, завършва колеж в Англия. Като дете е пленена от музикалния стил мариячи, типичен за Латинска Америка и Мексико. Съвсем млада започва да се снима в киното, а на снимките на филма ”Nel sole” по мотиви от едноименна песен, едва 16-годишна се запознава с Ал Бано.

„Влюбих се в нея до уши“ – така описва Ал Бано първата си среща с Ромина през 1967 г. Това, което го поразява, е, че разводите са типични за семейството на Ромина.

„Всички се развеждаха – лели, чичовци, баби и дядовци, но си казах, че при нас ще бъде друго“ – споделя певецът.

След три години записват и първата си съвместна песен „Storia di due innamorati“, а на 26 юли 1970 г. създават и семейство. През 80-те години дуетът жъне успехи със световните си хитове „Sharazan“ (1981), „Felicita“ (1982), „Che angelo sei“ (1982), „Ci, Sara“, с която печелят и първото място в Сан Ремо през 1984 г. , „Sempre, Sempre“ (1986) и „Liberta“ (1987).

До края на кариерата си през 1996 г. имат издадени над 65 милиона плочи.

Ал Бано и Ромина Пауър бяха за мнозина двойка еталон за семеен живот, щастие и много любов. Имат един син и три дъщери. Трагедията на прекрасните изпълнители започва след внезапното изчезване на дъщеря им Иления Каризи през 1994 г. в Ню Орлианс, а мистерията около него и до ден-днешен не е разгадана. След официалното разтрогване на брака, всеки поема своя път: Ал Бано се отдава на соловото пеене, а Ромина се връща към света на картините си.

На въпрос с какво се занимава, когато не пее, Ал Бано споделя: „Обичам новото си занимание – производство на вино.“ За построения си хотел твърди, че е открил в себе си един нов талант – заложбите на архитект.

Ромина напуска Италия през 2007 г. и се установява в Аризона, като се предполага, че мотивът й е желанието да не остане в сянката на таланта на Ал Бано. Едва през 2013 се срещат отново на сцената във връзка с концертни изпълнения на Ал Бано по случай на неговата 70-годишнина. Снимки: БГНЕС