Защо ни е нужен дневник на градинаря аматьор

1
Добави коментар
wenip
wenip

Градината и работата в нея в една година – така изглежда класическият дневник на градинаря аматьор. Може би някои от вас ще се запитат защо е необходимо да си записваме действията в градинската работа. Има десетки справочници и календари за овощната и екологичната градина, за плодовите дръвчета или за цветята. Отговорът е лаконичен: записвайки хронологически, можем да изградим структура на работа в продължение на години, да избегнем честите грешки, да си спомним кога сме направили подготовката за разсада, да определим кои растения са дали богата реколта.

Записвайте в продължение на една година Информацията, която получаваме, се забравя, наученото от опита ни също. Затова записвайте, водете си дневник. Когато избираме формата на дневника, е важно да купим тетрадка, която е обемна, с много листи, може да се ползва за записки с години напред. Периодът за водене на записките го определяме ние: дали ще бъде от януари до декември, от сезон до сезон, зависи от времето, когато започваме дневника и това креативно занимание.

Хронологическо подреждане То е лесно и практично. Започва се обикновено в началото на новата година. Първите записки съдържат планове за семена, нова информация, прочетена в интернетната мрежата, изводи от миналата година, планове за преустройство на градината, мисли от форумите за обсъждане. Предимството на последователното водене на градинарския дневник е, че можем да уловим настроенията си от предстоящия сезон, да помечтаем, да планираме правилно, да видим нещата от различен ъгъл и да не се паникьосаме, когато дойде време да заровим ръце във влажната земя.

Статии от списания Както се знае, няма градинар, който да е успял от пръв път, както и няма такъв, който може да събере опит, без предварителни теоретични познания и информация. Не се притеснявайте, ако не знаете латинските названия на растенията, или не познавате до прецизност групите и семействата им. Те не винаги са от голямо значение, освен ако не става дума за професионалното градинарство или за огромните ботанически градини и паркове. В дневника си залепете изрезки от списания и вестници, които ви допадат и които ще ви мотивират. Например: „Най-хубавото на лятото е, че е винаги пред нас“, е заглавие от списание, което ни поражда светли мисли, мечти и енергия. Да, каквото и да правим – лятото и слънцето остават винаги в бъдещето, без значение дали е пролет или есен.

Таблица на разсадите Зеленчуците, които се нуждаят от предварителен разсад, се сеят почти винаги в едно и също време. Ако запишем датите, на които сме хвърлили семенцата в почвата, ще можем да сравним и в коя година сме успели най-добре с отглеждането, доколко една или две седмици по-рано или по-късно са от значение, както и ще се научим да компенсираме закъсняването, ако настъпят внезапни студове. Истина е, че има доста голяма разлика, ако доматите или гергините се посеят по-късно от необходимия им срок, трябва да се вземат предвид необходимите им за цъфтежа и узряването дни. Водейки си сравнителна таблица всяка година, можем да избегнем стреса. И едно е сигурно – наистина ще успеем да отгледаме прекрасни плодове, зеленчуци и цветя.

Температурни амплитуди В градинарския аматьорски дневник е добре да записване температурата през годината. Често срещано е мнението, че годината е прекалено гореща или много дъждовна, или пък са паднали градушки. Не винаги това е цялата истина. Забравя се лесно, не може да си спомним с точност какво е било миналото лято. Дневникът ще ни помогне да направим анализ на микроклимата в градината, ще ни предупреди за евентуални слани, а те почти всяка година настъпват по едно и също време.

Снимките са спомени Дневникът може да се направи в комбинация с албум или да се изработи на компютъра смесен вариант. Предимствата на смесения метод са, че записваме информацията и имаме нагледен материал на едно и също място. Полезно е текстът да се подкрепи с илюстрации – подходът дава широка перспектива и ни мотивира за успеха на градинарството ни.