Колкото по-висок, толкова по-умен?

4
Добави коментар
blues_woman
blues_woman

Колкото по-висок, толкова по-умен?

Университетът в Единбург изненадва с неочаквано изявление – хората с малък ръст често са имали по-ниски IQ резултати в сравнение с високите хора

 

Учените са идентифицирали ген, който оказва влияние както върху растежа, така и интелектуалното развитие. Той определя колко висок ще бъде един човек. Бяха направени заключения след проучване на хиляди хора. Тяхното ниво на тестовете за интелигентност помогна да се определи езиковата им култура, скоростта на реакция и способността им да помнят информация. Проверени и бяха и ДНК тестове на около 6800 хора, които не са свързани помежду си.

Оказа се, че при 70% от хората има връзка между ръста и резултатите от IQ-теста, и тя се обяснява именно с наличието на този ген. Според специалистите познаването на генетичната основа ще помогне да се предскаже възможното развитие на здравословните проблеми при хората.

Между другото, експертите вече са доказали връзката между човешкия растеж и риска от развиване на сърдечно-съдови заболявания. Как? Концентрацията на калций в коронарните артерии може да посочи евентуалния риск от запушване на кръвоносните съдове, които подхранват сърцето с кръв. Този маркер прогнозира вероятността от бъдещи сърдечни атаки. Ако има по-високо калциране, тогава шансовете за получаване на коронарна болест на сърцето се увеличили почти десетократно.

Високите хора са склонни да имат по-ниски калциеви отлагания. Това означава, че при тях е намален риска от коронарна болест на сърцето. В тази връзка височината оказва влияние и на самочувствието, понякога, което пък води до по-добро представяне в обществото. Колкото по-спокоен и сигурен е един човек, толкова по-лесно е да усвоява знания. Макар и малко крайно, откритието на учените в Единбург съвсем няма за цел да противопостави хората с нисък и по-висок ръст.

Болиме.нет препоръчва и: