Нарушителите на пътя ще плащат по-висока застраховка „Гражданска отговорност“

13
Добави коментар
magnit
magnit

До седем пъти може да поскъпне задължителната застраховка “Гражданска отговорност” до края на годината за шофьорите с нарушения на пътя. Това е и крайният срок, в който трябва да заработи електронната система за обмен на данни между застрахователите, Гаранционния фонд и Комисията за финансов надзор за произшествията и техните причинители, съобщи БНР.

На софтуера се разчита да въведе и по-справедливия подход за индивидуално определяне размера на плащанията по полицата.

Средната цена на “Гражданска отговорност” за масовия клас автомобили в момента на пазара е около 200 лева. За шофьорите рецидивисти на пътя с 3, 4 и повече нарушения размерът може да достигне до 1400 лева, именно защото системата ще ги сочи като потенциално по-опасни водачи.

Цената на “Гражданска отговорност” ще бъде зависима от това колко и какви на брой пътно-транспортни произшествия е причинил водачът на съответното моторно превозно средство, което е практика в Западна Европа от много години.

Системата ще се тества от следващия месец, а целта е да заработи до края на годината и да бъде задължителна за всички застрахователни компании. Тя ще съдържа данни от 2009-а година и ще отразява всички произшествия и двустранни протоколи на водачи, които са заявени като щети по “Гражданска отговорност” или по “Каско” в застрахователните компании.

Източник: в. „Новинар“