Искането на 16 млрд. лв. заем от правителството е несъстоятелно

3
Добави коментар
mignews
mignews

Искането на 16 млрд. лв. заем от правителството е несъстоятелно

„Несъстоятелността на искането за взимане на заем на стойност 8 млрд. евро от страна на правителството събужда много остри възражения. Правилната политика на всяко правителство е да работи паралелно със съответните комисии в парламента и парламентарните групи, и в никакъв случай да не поставя народното представителство пред свършен факт”.

Това заяви в предаването „Седмицата” по Дарик радио народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев. Той припомни, че  На 6 февруари тази година министърът на финансите е подписал договор за 8 млрд. евро нов външен дълг с дилъри, които да реализират този заем. По думите му, числото, което е включено в договора е ясно показано, а това никога не е обсъждано в парламента. Народният представител добави, че НС не е давало картбланш на правителството да преговаря за 8 млрд. „В закона за бюджета пише, че ние разрешаваме на правителството да води преговори с дилъри, да сключва предварителни споразумения, но само на основата на това, което предлага бюджетът за 2015 г.”, обясни икономистът.

Румен Гечев коментира, че България е рекордьор, в добрия смисъл на думата, по показател външен дълг и по думите му, сега изведнъж правителството заявява, че трябват още 8 млрд. евро. „Това развълнува финансовия свят и ще ни бъдат предлагани по-високи лихви”, каза още Гечев. Той бе категоричен, че световната практика е категорична- одобряването на държавен дълг става само от парламента и за период от една година. Депутатът добави, че ако правителството иска да изплати външния дълг за година или две- вместо за десет, трябва да  си припомни идентичен случай в Румъния по времето на Чаушеско. Той бе категоричен, че когато се финансират дефицити също не е необходима такава голяма сума. По думите му, тук има капан на управляващите- те не споменават вътрешния дълг.

Гечев заяви, че управляващите са включили в договора за заема, че лихвата може да достигне до 10%, която е прекалено висока. „Бяха ни предоставени 200 страници юридически текстове без нито едно число, при каква лихва правителството очаква да сключи договора, за какъв срок”, припомни народният представител. Той обяви, че в документите пише, че срокът за връщане е до 30 години, но  не се знае точно колко и лихвите при това положение са различни. „Напрежението върху българската икономика ще бъде различно. Това е една от най-скандалните характеристики на предложението”, категоричен бе Румен Гечев.

Депутатът смята, че българският парламент не трябва да прави експерименти с държавния дълг и БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ иска правителството да оттегли това предложение. „Ако те се опитат да прокарат това предложение през парламента, ние незабавно ще уведомим Конституционния съд, тъй като това би било грубо нарушение на Конституцията”, категоричен бе Гечев.  „Наистина е обидно, че правителството не си направи труда да каже на експертите от опозиционните партии за своите намерения”, заяви социалистът.

Румен Гечев обясни още, че одобрява санирането като практика, но не и социалните последици от заема за него. „Излиза, че 7 милиона българи ще трябва да плащат санирането на няколко хиляди апартамента”, категоричен бе той.  Социалистът изрази своето притеснение от това, че правителството се сеща за Българската банка за развитие (ББР) , която разполага с кредитен потенциал от около 600 млн. лв. и взимайки сега 1 млрд. заем, тя започва да се занимава със саниране вместо да стимулира малки и средни фирми. „Изолационните материали се произвеждат в чужбина- и тук стигаме до парадокс ББР ще бъде единствената държавна банка, която ще стимулира вноса на материали. Взимаме 1 млрд. заем за да се представят управляващите добре на местните избори, създава се социално напрежение и вместо ББР да стимулира родното производство, тя ще го прави с вноса”, коментира социалистът.