Снимките вече не са цар във Facebook

3
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Най-лошото, което една марка може да стори, за да събере внимание сред феновете си във Facebook, е да публикува снимка. Това твърди нов анализ на представянето на инструментите за разпространение на съдържание и послания в най-голямата социална мрежа, отразен в Business Insider.

Американският бизнес сайт цитира данни на компанията Socialbakers от САЩ. Те показват колко зле се представят снимките за събиране на внимание, спрямо видеоклиповете, линковете и дори текстовите статуси. Обхватът им (Facebook reach) е най-малък. 

Това, което прави изводът интересен за специалистите в областта на маркетинга в социалните медии, е че до неотдавна снимките събираха по-голямо внимание от всичко останало. Те даваха на собствениците на страницата на бранда най-голяма възможност да бъдат забелязани от феновете на тази страница. Това показа изследване на същата фирма, Socialbakers, от април 2014 г., разпространено под заглавието „Снимките са цар във Facebook“. 

Сега алгоритъмът на Facebook отново е променен. Публикуването на снимки е разумно може би само за страниците, които правят само това – да разпространяват изображения. Въпреки че и те може да се променят чисто съдържателно, за да получават по-голяма аудитория.

Снижаването на видимостта на снимките е разглеждано като опит на социалната мрежа да надиграе именно тези страници, които препубликуват само лесно достъпно, бързо за откриване снимково съдържание постоянно и така набират хиляди хора, които го споделят. В същото време Facebook прави все по-утвърден завой към внедряването на видеоклиповете, които имат най-голяма видимост в нюзфийда на хората. Онлайн материали твърдят, че тя ще предложи на рекламодатели и реклама от снимки с деликатно движение в GIF формат. 

Още: Снимките оживяват в новата реклама на Facebook

Данните на Socialbakers от актуалното й проучване се основават на анлиз на над 670 000 публикации в 4445 страници между октомври 2014 и февруари 2015 г. Те потвърждават, че видеото сега е най-ефективният начин да се достигат потребителите на Facebook. То получава повече от два пъти по-голямо внимание от снимките, чиито обхват (organic reach или процентът от хората, които ще видят публикацията на една страница и са я харесали, без собственикът на страницата да плаща за финансиране на видимост) в бил средно едва 3,7%. От друга страна, за видеото той е бил поне 8,7%. Линковете и статусите с текст са получавали средно по 5.3% и 5.8%. 

Най-много е засегната видимостта на най-големите страници, с повече от 100 000 фена. При тях изброените по-горе проценти са много по-ниски. Но, поредността е същата: най-голяма видомост получават видеоклиповете, следвани от текстовите статуси, линковете и на последно място – снимките. В тази връзка Джан Резаб – изпълнителен директор на Socialbakers, съветва марките да включват в стратегията си видео съдържание, ако става дума за Facebook. 

Наблюдатели припомнят, че преди да снижи видимостта на публикациите от марки, Facebook даваше достъп през 2012 г. на всяка от тях средно до 12% от всички, харесали страницата. След това този процент намаля прогресивно. Рекламодатели и звезди отговориха с финансиране на публикации в нея. През 2013 г. платеното съдържание е било 9%. През 2014 – 17%.