Авторката на “Петдесет нюанса сиво” ще напише сценария на предстоящата филмова адаптация на “Петдесет нюанса по-тъмно”

1
Добави коментар
embaka
embaka

20 Февруари 2015

Източник: cinefish.bg

Филмовата екранизация на провокативния роман “Петдесет нюанса сиво” продължава да трупа значителни приходи както в Съединените щати, така и в България. За по-малко от една седмица по световните киноекрани филма на Саманта Джонсън е спечелил над 300 милиона долара и напълно очаквано от студиото Юнивърсъл Пикчърс вече се подготвят за направата на продължение.Още преди премиерата на “Петдесет нюанса сиво” от Юнивърсъл оповестиха, че ако лентата се представи добре в бокс офиса на голям екран ще бъдат пренесени и останалите две части от литературната поредица на писателката Е.Л. Джеймс (чиито заглавия са “Петдесет нюанса по-тъмно” и “Петдесет нюанса освободени”).

Въпреки постигнатия успех обаче, източници близки до проекта разкриха пред сайта на списание Variety, че режисьорката Саманта Джонсън и сценаристката Кели Марсел не планират да участват в направата на “Петдесет нюанса по-тъмно”. За сметка на това сценария на продължението се очаква да бъде написан от самата авторка на литературния франчайз Е.Л. Джеймс, която до момента не е работила по разработването на филмови сюжети.

За разлика от повечето писатели, чиито творби биват пренесени на големия екран, Джеймс имаше значителен контрол върху разработването на игралния “Петдесет нюанса сиво” и според източници близки до проекта това често е довеждало до сериозни разногласия между нея, режисьорката Саманта Джонсън и сценаристката Кели Марсел. Смята се, че именно това е причината поради която Джонсън и Марсел нямат желание да работят по продължението.

От Юнивърсъл Пикчърс не коментират появилата се информация и единственото, което студиото потвърди е, че в момента текат преговори между началството и Е.Л. Джеймс по отношение на сценария на “Петдесет нюанса по-тъмно”.

Джеймс няма опит с писането на филмови сценарии, но е важно да се отбележи, че такъв бе случая и с писателката Джилиан Флин (която сама адаптира своята книга “Не казвай сбогом” за големия екран и впоследствие получи номинация за “Златен глобус”).

Тъй като работата по сценария на “Петдесет нюанса по-тъмно” тепърва предстои да започне прогнозите са, че снимките на лентата ще стартират не по-рано от първата половина на 2016-та година.

Все още няма подписани договори за участие, но е сигурно, че актьорите от първия филм Дакота Джонсън и Джейми Дорнан ще се завърнат отново в главните роли на Анастасия “Ана” Стийл и Крисчън Грей.

Ако всичко протече по план “Петдесет нюанса по-тъмно” ще се завърти по световните киноекрани в началото на 2017-та година.