Здравословно хранене-най-важното, което трябва да знам

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Действително отслабването не може в никакъв случай да бъде описано като лек процес – той изисква много усилия, мотивация и непоклатима воля! Именно поддържането на тези три ключови елемента ще ви отведе там, накъдето сте сте устремили!

Основни моменти в здравословното хранене

Навярно сте попадали на стотици материали, в които суховато се разтеглят ползите и смисъла от здравословния начин на живот и как обратното, нездравословният метод на готвене може да окаже разрушителен ефект върху старанията, които понастоящем полагате. Когато готвите се разделете с всички онези хидрогенирани масла, рафинирано слънчогледово олио и прочее, с които поливате и овкусявате без мярка ястията и салатите.

Вместо това, защо не заложите на нерафинираните видове олио, зехтин или био растителни масла, с които в днешни дни можете да се снабдите от почти всякя голяма верига хранителни магазини? Не забравяйте обаче да избирате такива биологично чисти масла, при които не е разрушен баланса между двата вида есенциални мастни киселини, а именно омега-3 и омега-6.

Редуцирайте консумацията на мазнини от животински произход

Тази задача може да бъде сравнително лесно изпълнена посредством драстично намаляване присъствието на колбаси, наденици, кренвирши, пушени меса и всякакви други подобия в ежедневното ви меню, които биват считани като пряка причина за все по-нарастващия брой хора със сърдечно-съдови проблеми, висок холестерол, наднормено тегло, храносмилателни проблеми и други. Занижете приема на подобен тип месни продукти до 2-3 пъти седмично.

Опитайте се да ги замествате по-често с биологично чисто птиче, пуешко, пилешко, заешко месо и прочее, които не са наситени с многообразие от токсични вещества, включващи хормони за растеж, антибиотици, диоксин и др.

Консумирайте млечни продукти в умерени количества

Ограничете приема на млечни продукти, както и краве мляко заради невъзможността на организма ни напълно да се адаптира към тях. Освен това, множество научни изследвания са доказали, че прекомерната консумация на млечни продукти причинява редица сериозни заболявания включително рак на гърдата при жените и стерилност при мъжете.

Включете в здравословното си меню риба

Заложете на по-тлъстите, мазни риби, тъй като именно те биват страхотен източник на „полезните“ омега-3 мастни киселини. За предпочитане е обаче да се спирате върху по-дребните риби, при които вероятността от замърсяване с изключително тежки метали е сравнително по-малка.

Приемайте повече плодове и зеленчуци

Обогатете хранителната си програма за отслабване с палитра от сезонни биоплодове и зеленчуци, които не са третирани с различни химически субстанции. Заедно с тях не забравяйте да включвате от време на време и сушени плодове, които са страхотни източници на естествена плодова захар, хранителни вещества, витамини и др.

Отлично съчетание прави закуската от кисело мляко с 2-3 супени лъжици овесени ядки и пълнозърнест корнфлейкс с микс от екзотични сушени плодове и няколко орехови ядки- опитайте, няма да съжалявате!

Намалете значително употребата на сол

Прекомерното осоляване на ястията води до покачване на кръвното налягане и повишава риска от рак на стомаха. Имайте предвид, че някои фабрично произведени храни са наситени с неподозирано количество сол, което води до задържане на вода в организма – поредната пречка, спъваща целите на отслабването.