„Искам да отслабна, но не мога – къде греша?“

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Като за начало ще кажем, че никой не ви съди за това, че не успявате да реализирате целите си или да задържите положителните резултати, които сте постигнали тъй като не е никак лесно от днес за утре да преминете от хранителната си програма, залагаща на предимно нездравословни храни, на такава, основана на принципите на здравословния начин на живот.

Значителен брой хора постоянно се лутат между богатството от най-различни диети и философии на хранене като например суровоядство, хипербелтъчни диети, разделно хранене, вегетарианство и така нататък като по този начин се отричат от индивидуалните си хранителни предпочитания вследствие на подчиняването на „законите“ и принципите на съответния режим.
Следването на тежки, ограничаващи и стресиращи режими за краткосрочен период от време действително може да доведе до положителни резултати при някои хора, но за сметка на какво?
Освен това, по този начин рискувате връщане на свалените килограми в пълна сила, както и възможни „бонуси“, които ще забележите по талията, корема, бедрата или дупето – в такъв случай, заслужава ли си?
Съществува ли идеално хранене?
Тази тема представлява огромен интерес за много хора, тръгнали по пътя към здравословния начин на живот без строги лишения, тежки диети и прочие.
Истината е, че не може да съществува само един-единствен модел на хранене, който да обременим като „съвършен“ или „идеален“ най-вече поради простата причина, че никой не би могъл да издържи на всичките му критерии.
Но тъй като се стремим към здравословно отслабване можем поне да се възползваме от опорните точки на тези балансирани образци на хранене и да създадем свой, много по-обогатен такъв.
Да поправим грешките, които допускаме и да стимулираме изгарянето на мазнините!
Ето на какво трябва да заложим в програмата си за отслабване

премерена консумация на протеини от животински произход, които се свързват пряко с проблеми на сърдечно-съдовата система, дегенеративни заболявания, висок холестерол, диабет и така нататък, за сметка на растителните
включване на повече „качествени“ липиди (мазнини), които можете да си набавите посредством консумация на био растителни масла (извлечени от първото студено пресоване), зехтин, сурови ядки, риба
занижен прием на храни, които са с висок гликемичен индекс  и богати на захар (това са всички индустриално произведени продукти, десерти, които са страхотен извор на така наречените скрити и празни калории) – заместете ги с нерафинираните им алтернативи (житни култури, които са източници на бавни захари, както и плодове (може също и сушени), мед, съдържащи естествени захари.
заложете на храни, които са източник на растителни влакна – страхотен пример за такива храни са бобовите и пълнозърнестите (нерафинирани) житни култури, суровите ядки, плодовете и зеленчуците.