10 постни храни, които вталяват

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Едно от основните предназначения на постите са да прочистят организма ни и да ни подготвят за новия сезон и стреса, който промяната носи. Извън религиозния контекст, лишението от месо и животински продути е особено полезно както за здравето, така и за тънката талия, за която все си мечтаем. Още повече в навечерието на сезона на банските. Предлагаме ви 10 продукта, които идеално пасват на този период от годината, но освен това спомагат за скоростно изгаряне на мазнините и топят излишните килограми:

1. Грейпфрут – Макар цитрусите да са смятани за предимно “зимни плодове”, в днешно време в търговската мрежа целогодишно се предлагат такива плодове. Грейпфрутът отдавна е известен като една от топ храните, намиращи място във “вталяващите” диети. Богатото съдържание на Витамин С спомага за регулиране на метаболизма. Изберете половинка за закуска или около 30 минути преди хранене.

2. Черният пипер е сред най-широко използваните подправки. Смята се, че пиперинът в него забавя формирането на масни клетки в тялото и забързва метаболизма. Освен това си върви с почти всяка хранителна група.

3. Канелата сваля кръвната захар и подтиска апетита. Ароматната подправка можете да добавяте към кафето или чая си, да подправяте сладкиши или да консумирате с плодови салати. Специалистите препоръчват Цейлонската канела като най-добър вариант.

4. Ябълки – освен, че пазят доктора далеч, както гласи поговорката, дават чувство за ситост и утоляват нуждата ни от сладко. Заместете едно хранене или десерта си с ябълка, вместо да посягате към сладкишите и пакетираните лакомства. Ако оставите корите ще си набавите необходимите фибри и вода.

5. Зеленият чай е друг широко известен метод за сваляне на килограми. Той забързва метаболизма и помага на тялото да се адаптира към условията. Заместете захарта с естествен мед и добавете резенче лимон, лайм или друг цитрус – същинско природно съкровище за здравето!

6. Боровинки – само че не добавени в сладкиши и калорични кексове, а сурови, като част от плодови напитки и салати. Този плод е богат на фибри и антиоксиданти, а освен това са и много вкусни.

7. Бадемите са популярни с многото си положителни ефекти върху тялото. Като цяло ядките са добър съюзник в борбата с килограмите. Съдържат протеини, фибри и полезни мазнини. Една шепичка едостатъчна, за да ви нахрани, да ви зареди с енергия и да ви предпази от вредните лакомства.

8. Люти чушлета! Да, правилно разбрахте. Те подтискат апетита и освен това дават чувство за свежест. Пък и са идеална подправка към повечето постни ястия, което ги прави чудесно допълнение към постната ви диета.

9. Кафето забързва метаболизма. 1-2 чаши от любимата ароматна напитка ще ви тонизират и ще ви осигурят необходимата енергия за изгаряне на досадните излишни килограми.

10. Да не забравяме и зеленчуците, които са основен елемент от постната диета. Чушките, гъбите, листните зеленчуци… всички имат положителен ефект върху тялото. Нито една диета няма да проработи, ако не си осигуряваме необходимите хранителни елементи. Освен това, всяко любимо месо може да бъде заместено от вкусен зеленчухов еквивалент, който ще ни набави същите хранителни вещества, но без вредните мазнини.