Упражнения при болки в кръста – АЛФАМЕДИКА

20
Добави коментар
amedica
amedica

Физическите упражнения са универсално средство, което се използва от години за лечение и профилактика при дископатия и болки в кръста. За да бъдат стимулирани възстановителните процеси в областта на кръста, гръбначния стълб трябва да бъде приведен в оптимална позиция,  да се подобри кръвообращението и да се повиши подвижността. Когато мускулатурата на корема и лумбалната област бъдат заздравени и укрепени, тялото само ще може да поддържа гръбначния стълб в правилното положение.

Предлагаме ви няколко упражнения за укрепване на мускулатурата, които могат да бъдат практикувани при дископатия, дискова херния или просто като профилактика при чести болки в кръста.

 

Упражнение 1

Лежейки по гръб сгънете коленете под ъгъл 90 ° и поставете стъпалата си на стената. Започнете да притискате долната част на  гърба си към пода, а стъпалата да притискате към стената.  Останете в тази позиция с напрегнати мускули за 10 секунди, след което отпуснете. Повторете това упражнение 4-8 пъти.

 

 

 

 

Упражнение 2

Легнете по гръб, сгънете коленете и раздалечете краката си един от друг на ширината на раменете. Бавно повдигнете таза, докато отлепите гъба си от пода и единствената опора да бъдат раменете и ходилата ви. Задръжте тази позиция в продължение на 15 секунди. Повторете това упражнение 3 пъти.

 

 

Упражнение 3

Легнете по гръб, сгънете коленете и поставете краката на ширината раменете. Поставете ръцете до тялото си и сгънете лактите под ъгъл 90 °, така че китките ви да сочат към тавана. Леко повдигнете главата и раменете си, докато докоснете бедрата си с ръце.  Задръжте това положение в продължение на 15 секунди, като се опитвате да не отделяте долната част на гърба си от пода. Повторете това упражнение 3 пъти.

Упражнение 4

Легнете по гръб, сгънете коленете и поставете краката на ширината раменете. Повдигнете главата и раменете си и поставете лявата ръка на дясното коляно. Задръжте тази позиция в продължение на 10 секунди. Върнете се в изходно положение и се отпуснете. Повторете с дясната ръка и лявото коляно. Повторете упражнението по 3 пъти за всяка ръка.

Упражнение 5

Застанете на 4 крака, като държите врата и гърба си изправени в една линия. Отпуснете главата си надолу и огънете гърба си нагоре в дъга (като котка). Задръжте тази позиция за 5-10 секунди, след това се върнете в изходна позиция. Повторете упражнението 3 пъти. 

Упражнение 6

Застанете на 4 крака, като държите врата и гърба си изправени в една линия. Изпънете лявата ръка напред, а десния крак назад. Гърбът трябва да бъде изправен, а ръката и крака в една линия. Задръжте тази позиция в продължение на 10 секунди. Върнете се в изходна позиция и повторете упражнението с дясната ръка и левия крак. Повторете цялото упражнение 3 пъти.