25 стъпки към по-добро здраве | Lifestore | Блог

1
Добави коментар
dilqna
dilqna

Здравето не е просто отсъствие на болести, а чувство на цялост и завършеност, на хармония със самия себе си и нашата околна среда. Хранене, физическа активност, душевно спокойствие, развиване на интелектуалните и социалните ни качества, за да бъдем здрави трябва да гледаме на себе си като на здрави и завършени личности.

Представяме ви 25 стъпки към по-добро здраве, което ще рече и по-добър живот:

Правете информирани избори по отношение на вашето здраве и бъдете отворени към нова информация.
Изградете си здравословни навици за цялостен и постоянен подход към здравето, вместо да се концентрирате само в ограничени във времето определена диета, тренировъчна програма или някакъв друг режим.
Избягайте от рутината и разнообразявайте ежедневието си, бъдете отворени към разнообразието, завързвайте нови социални контакти и започнете интересни нови начинания.
Развивайте интелектуалните си възможности и търсете контакти с хора, които ще ви обогатят и вдъхновят със своя опит, знания и начин на живот.
Движете се повече и по възможност ходете пеша или карайте колело.
Не забравяйте доброто хидратиране и добрите хигиенни навици – пийте повече вода, хидратирайте своята кожа и поддържайте добра хигиена.
Прекарвайте поне 30 минути дневно на слънце и не стойте затворени на едно място.
Наблегнете на дълбокото и равномерно дишане.
Победете ежедневния стрес и невежество чрез успокояващи масажи, медитация, съсредоточаване в настоящия момент и духовно развитие.
Прекарвайте по-малко време в социалните мрежи и използвайте интернет за набавяне на полезна и качествена информация или за наистина смислена комуникация с другите.
Обръщайте внимание на своите чувства и не подценявайте своите нужди и желания.
Яжте повече плодове и не ги смесвайте с други храни.
Не яжте плодове след термично приготвени ястия, за да избегнете ферментация.
Изключете мазнините от своята диета, започвайки с най-вредните (хидрогенираните масла и маргарините), след това рафинираните масла от бутилка, за да се научите да си набавяйте мазнини от естествени храни като авокадо, ядки, семена и техните сурови, студенопресовани масла и тахани.
Яжте колкото се може повече цели храни (плодове, зеленчуци, зърнени, бобови, семена и ядки) и изключете радинираните, пакетирани и консервирани храни.
Яжте повече сурова храна през деня и оставете готвената по възможност за вечеря.
Опитайте се да не ядете късно вечер и яжте за последен път поне 3 часа преди лягане.
Не гладувайте и яжте храна в необходимия обем, вместо да броите калории просто яжте от правилната храна и изразходвайте енергията чрез физическа активност.
Не гледайте само калориите на храната, но разберете нейния хранителен състав, енергийни качества, начин на производство и чистота от вредни химикали и съставки.
Научете какво е алкално-киселинния баланс и се опитвайте поне 2/3 от храната ви да бъде с алкализиращи свойства.
Опитайте се да изключете алкохола, цигарите и всякакви стимуланти от живота си, но не се опитвайте да живеете като монаси и не пропускайте възможностите да се забавлявате.
Не харчете пари на вятъра, а правете информиран и съзнателен избор към храната, другите продукти (включително качествена козметика, дрехи, стоки от бита и пр.) и ако е необходимо добавки и натурални имуностимуланти, от които наистина имате нужда и биха били от полза за вас и вашето здраве.
Задоволявайте не само личните си потребности, а бъдете състрадателни, изпълнени с любов и солидарност към останалите, не само към другите хора, но също така към животните и природата.
Наспивайте се добре и се опитайте да бъдете винаги отпочинали.
Имайте позитивно отношение към себе си и своя прогрес, напредвайки постепенно, а не търсейки ключа към здравето и реализирането на поставените цели изведнъж и без усилия.