Сбогом, диети, здравей, джусинг – Edna.bg

5
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Историята на Албена Тонкин* започва като началото на всяка една диета, но краят ѝ, за разлика от финала на повечето изтощителни хранителни режими, е досущ като в приказка.

По професия Албена е графичен дизайнер, ала по призвание е посланик на положителната промяна – и във физически, и в духовен смисъл.

Нейната приказка носи името джусинг – хранителен режим, при който храната, която приема организмът, е предимно под формата на натурални сокове, фрешове и смути напитки.

Албена практикува този хранителен метод от началото на 2013 година, а от 2014-а е превърнала тази своя здравословна страст и в уеб сайт, където дава идеи, съвети и рецепти, посветени на джусинга – проектът Здравей.

За интереса към храненето с напитки, за своята лична история и пътя на промяната, за вдъхновението джусинг, ни разказва самата Албена в това искрено и здравословно интервю, специално за Edna.bg:

– Какво точно представлява джусингът? Разкажи ни по-подробно за това как дойде идеята да го практикуваш и самата ти.

Албена: За мен джусингът е вече естествена част от ежедневието и живота ми. Запознах се с него преди три години, търсейки начин да сваля няколко килограма след празниците. Не съм вярвала, че това мое търсене ще промени изцяло начина ми на хранене и изобщо начина ми на живот.

За първи път се сблъсках с думата „джусинг“ в един филм за здравословно хранене, стана ми доста интересно, поразрових се в интернет за повече информация и само за ден бях толкова мотивирана да направя промяна със себе си и начина, по който се чувствам, че за няколко дни се организирах (открих даже, че имам и сокоизстисквачка) и приключението започна.

Джусингът представлява пиене на прясно изцедени сокове и смутита от разнообразни плодове и зеленчуци. Принципно има разделение между пиене на сокове и смутита, но за мен и двете са много полезни и за това ги слагам под едно име. Всяко си има своите ползи и предназначения и чудесно могат да бъдат комбинирани, без да се създава особена драма, което от двете било по-полезно и по-добро от другото.

Ежедневието ни става все по-динамично и често пренебрегваме храната и ядем предимно обработени храни с доста неизвестни в съдържанието и по-малко свежа и сурова храна. Така не успяваме да си набавим необходимите ни хранителни вещества и тялото ни гладува за тях – често чувстваме умора, раздразнение, главоболие, имаме проблеми със съня и стомаха и непрекъснато ни се яде нещо. В повечето случаи, когато сме гладни, посягаме към така наречените празни храни, които нямат почти нищо ценно за тялото ни – пица, баничка, солети, вафла, кроасан и други подобни. Те ни засищат за малко, но тялото бързо разбира, че сме му дали празна храна и подава отново сигнал за глад.

Тук идва мястото на джусинга, който ни предлага възможност да приемем храна, заредена с много полезни хранителни вещества, и да дадем на всяка клетка в тялото си това, от което има нужда. Да се нахраним на клетъчно ниво.

Много от нас тук ще попитат защо просто не изядем плодовете. Разбира се, аз съм и за хапването на цели плодове и зеленчуци, те са изключително полезни в тази си форма. Но ако искаме да приемем достатъчно витамини, ни трябва малко по-голямо количество – събрано на едно място. Полезните вещества, които ще получим при изяждането на една ябълка днес, са доста по-малко от тези, които бихме получили от една ябълка преди 20 години, поради третиране и изтощаване на почвите. Пиенето на прясно изцедени сокове ни предлага начин да компенсираме това. То ни дава по-ефективен начин да си набавим необходимите ни хранителни вещества и ни позволява да хапнем дори и зеленчуците, които не обичаме.

Когато тялото ни приема течна храна, то не се затормозява с обработката ѝ, усвоява полезните хранителни вещества много по-бързо и пълноценно, стомахът почива, а свободната енергия се използва, за да възстанови и излекува тялото.

– Сподели ни за първия си опит с джусинга. Как джусингът промени живота ти?

Албена: Първата програма, която направих, беше 7 дни само на течна храна, а именно прясно изцедени сокове и смутита от плодове и зеленчуци. Програмата мина изключително добре и след нея направих 14-дневно захранване.

Първите дни преживях нормалните за детоксикация симптоми, като най-силно беше главоболието. Преди често страдах от главоболие и почти всяка вечер ме болеше глава. В първите дни от детокса главоболието беше още по-силно, но бях подготвена за това. След третия ден главоболието изчезна и мога да кажа, че за две години не ме е боляла глава повече от 5 пъти и обикновено знам каква е била причината. С това се преродих!

Имах голямо подобрение в работата на стомаха и във вида на кожата ми. Преди програмата коремът ми доста често къркореше и се подуваше. След програмата къркоренето изчезна.

Енергията ми се повиши много и след програмата нямах желанието във всеки един момент да си полегна, както беше преди това. Изобщо мога да кажа само положителни неща и положителни промени!

Резултатът беше страхотен, но най-хубавото беше, че изцяло се промени начинът, по който гледам на храната и тялото си. Оттогава се храня добре и всеки ден правя осъзнат избор как да се чувствам и с какво да се храня.

В момента джусингът присъства почти всеки ден в ежедневието ми. Обикновено започвам деня с вкусно зелено смути, а няколко пъти в годината си правя разтоварващи програми само на сокове и смутита.

– Как се чувстваш физически и психически през периодите, в които тялото ти се храни с напитки?

Албена: Джусингът е един прекрасен начин да кажем благодаря на тялото си и за няколко дни да му помогнем да си отпочине и презареди. Имено това се постига с тези детокс програми – ден, няколко дни, седмица, месец само на сокове и смутита.

Има много гурута, ако мога така да ги нарека, в тази област. Има много програми и опции за детокс режими. Аз съм си избрала един, който най-много ми допада и който всъщност ме запали за идеята и следвам неговите програми. Тъй като в България тези режими не са много познати, ми хрумна да ги споделя с повече хора, за да опитат и да усетят това, което усетих и аз. А също и да се замислят за храненето си и да разберат, че е възможно да се чувстват много по-добре, много по-тонизирани и много по-щастливи.

Албена в началото на 2013 година

Албена днес

По време на програмите се чувствам много по-лека, много по-концентрирана и имам много повече енергия. Чувствам как тялото ми се презарежда. Психически също се чувствам по-добре. Като цяло най-голяма разлика усетих при първия ми детокс. Тогава имаше огромна разлика във всичко – сила, свежест, кожа, стомах, психика. Пожелавам на много хора да изживеят тази промяна, това съживяване. При следващите програми чувството вече не е толкова силно, защото аз се чувствам страхотно, имам хубава кожа, имам енергия, джусингът ме зарежда всеки ден.

– С какви продукти обичайно приготвяш соковете, които консумираш?

Албена: Пия смути главно сутрин и в него слагам предимно зеленчуци, а за сладост ябълка или ананас. Понякога ми се приисква да се поглезя повече и си приготвям плодов сок със семена и ядки, става прекрасно.

По време на програмите – соковете и смутитата са много разнообразни и се приготвят от различни плодове и зеленчуци. Като главно се спазва принципът да са предимно със зеленчуци, но тук там има по някое плодово творение за стимул.

– Консултира ли се с медицинско лице, преди да предприемеш това едноседмично предизвикателство?

Албена: Съветвам всички да правят консултация с медицинско лице, особено като имат някакъв вид заболяване и приемат някакви по-специфични лекарства. Лично аз не съм се консултирала с лекар, моите оплаквания бяха първо килограми, второ леки болки от време на време в стомаха, забавена перисталтика, силни главоболия, честа умора и проблемна кожа. Така като го казах мисля, че много хора се чувстват така и приемат това за нещо нормално. За мен също си беше нещо нормално.

– Колко често осъществяваш такива периоди на детоксикация на тялото чрез напитки, така че да се чувстваш добре?

Албена: Аз правя детокс  4 пъти в годината – всеки сезон по един път. Принципно това зависи от човека. Има хора, които правят всяка седмица по 1 ден разтоварване, други – един път месечно по 3 дни, други пък – 2 пъти в годината за седмица. Всеки може да си намери собствено темпо и да види кое му действа най-добре. Няма нищо задължително.

– Възможно ли е, според теб, всеки човек да се подложи на подобна детоксикация на организма?

Албена: Според мен почти всеки човек може да направи такъв тип детокс. Има редки случаи на хора, на които не им понасят соковете и им се повдига. Според мен те трябва да преустановяват детоксите и да минават на по-лека разновидност, която да включва по един сок/смути на ден, а през останалото време да хапват свежа храна – салати, плодове или да хапват леко обработени зеленчуци.

– Самата ти вдъхновявала ли си твои близки и познати да опитат този здравословен начин на живот? Какъв е резултатът?

Албена: Да! Аз започнах да съветвам за такава промяна първо близките ми. Много познати също опитаха. При повечето имаше добри резултати, някои започнаха да се замислят за здравето си по-сериозно.

Дори в началото те някак сами се вдъхновяваха от мен, без да го разбирам, явно защото имаше видими резултати и те сами започваха да ме питат и да се интересуват.

Аз смятам, че човек трябва да направи такава стъпка само когато е готов и наистина го иска. Тогава не само ще направи програмата, но ще промени и целия си начин на хранене и живот.

– Сподели с нашите читатели любимата си рецепта за здравословна напитка, която да могат да си направят още днес у дома.

Албена: Трудна работа е с любимите! Много са ми любими и ще кажа два. Единият е изцяло плодов, а другият е зелен.

Плодовото е: сокът от 2 ябълки се блендира с една шепа замразени плодове, банан и 2 с.л. семена – сусам, лен, слънчоглед, тиквено семе.

А зеленият е следният: сокът на 2 ябълки и една голяма шепа спанак се блендират с 2 кивита. Страхотен еликсир се получава!

* Информацията, която Албена споделя, е базирана на личен опит, изводи, проучвания и наблюдения или е взета от сайт или книга, които е използвала като изсточници. Тя не е специалист, диетолог или медицинско лице. Преди да предприемете каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирайте се с личния си лекар или диетолог.

Прочети още: Смути – вълшебната напитка за супер форма