Погребват Немцов в Москва (снимки 18+)

1
Добави коментар
Hashtag-bg
Hashtag-bg

28
Февруари
2015 11:00

Борис Немцов, който беше убит тази нощ, ще бъде погребан в Москва. Това заяви неговият бивш говорител и близък приятел Александър Котюсов. „Немцов ще бъде погребан в Москва. В момента роднините му обмислят на кое точно гробище“, каза той, позовавайки се на съпругата на Немцов Ирина Корольова.

Московчани носят цветя и палят свещи на мястото, където беше убит опозиционният политик. В момента на Големия Москворецки мост, който се намира в центъра на руската столица, има няколко десетки журналисти и скърбящи граждани. Въпреки дъждът гражданите идват, носят цвете – бели и червени рози и карамфили. Някой от тях палят свещи и дори водят децата си. На мястото на убийството е поставена фотография на Немцов и икона на Спасителя, съобщава ТАСС.

Известният руски политик Борис Немцов бе разстрелян с 4 куршума в центъра на Москва. Полицията стартира операция „Залавяне“, взети са всички мерки за задържане на убийците. По време на стрелбата 55-годишният Немцов е бил в компанията на младо момиче, 24-годишна украинка. Немцов, бивш вицепремиер на Русия, бе съпредседател на партия ПАРНАС. Политическият му възход е свързан най-вече с управлението на покойния вече президент Борис Елцин. С идването на власт на Владимир Путин Немцов се превръща в яростен опозиционер. Арестуван е неколкократно за организиране и участие в непозволени от властите митинги.

През 2008 г. Немцов беше кандидат за президент. Бил е депутат във Върховния съвет парламента на РСФСР. Той е бил президентски представител в Нижни Новгород, след това и първи губернатор на Нижегородска област (1991-1997). През 1993 г. е избран за член на Съвета на Федерацията на Русия. Министър на горивата и енергетиката (24 април – 20 ноември 1997 г.), първи зам.-председател (17 март 1997 – 28 април 1998) и вицепремиер (28 април – 28 август 1998) на правителството на Русия, оглавявано от Сергей Кириенко. От 2005 до 2006 г. Немцов бе съветник на президента на Украйна Виктор Юшченко.

Владимир Путин нареди на ръководителите на вътрешно министерство, СК и ФСБ да създадат следствена група по разследване на убийството на опозиционния политик Борис Немцов. „Президентът отбеляза, че това жестоко убийство има всички белези на поръчково и притежава изключително провокативен характер. Президентът поръча на шефовете на МВР, СК и ФСБ да сформират следствена група, като вземат под свой личен контрол разследването. Президентът изразява дълбоките си съболезнования на роднините и близките на трагично загиналия Борис Немцов“, съобщи прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.

Руският премиер Дмитрий Медведев призова да бъде направено всичко възможно да бъдат разкрити убийците на опозиционния политик Борис Немцов. „Правоохранителните органи са длъжни да направят всичко възможно, за да бъдат разкрити извършителите на жестокото убийство на Борис Немцов“, е заявил Медведев, цитиран от своя прессекретар Наталия Тимакова. „Дмитрий Медведев счита, че разследването трябва да определи целия кръг лица, съпричастни към жестокото убийство на известния политик. Премиерът изрази дълбоките си и искрени съболезнования на роднините и близките на Немцов“, каза още Тимакова.

Автор: Хаштаг-BG