krasivasi: Съставките на чудотворна билкова ракия!

13
Добави коментар

Съставките на чудотворна билкова ракия!

Жена от шуменско живее до 103 години без да е стъпвала на доктор. Тайната на нейното здраве и дълголетие се дължи на вълшебна билкова ракия. Дойде ли зима всяка вечер бабата пийвала 30-50 г от чудодейното питие. Сутрин половин час преди закуска отново изпивала чашка и така доживяла до преклонна възраст.

70-годишната Марийка Добрева от шуменското село Дойранци научава тайните съставки на тази уникална рецепта от братовчедка си и вече 20 години си я прави постоянно, като замества с нея всички лекарства. А този еликсир се оказва, че лекува грип, настинка, кашлица, висока температура, кашлица, болен стомах, язва, аритмия, главоболие, гърлобол, сърдечни проблеми и какво ли не още…Освен това може да се използва за мазане на различни болни места по тялото.
  Билковата ракия може да се приготви от всеки, в рецептата  се използват 40 различни билки, единственото условие е лековитите треви да се поставят в спиртния разтвор във времето на цъфтеж, или когато се берат и са най-лековити.
От всички тези треви се взема по една шепа/колкото може да се задържи в стисната шепа/ и се пуска в три литров буркан с 1,5 литра средно силна домашна ракия. От време на време съдържанието му трябва да се разбърква с дървена лъжица. Ето и списъка на целебните растения, които влизат в състава на тази рецепта:
глухарче/цвят, листа и дръжки/, мента/като цъфне/, жълт кантарион/цвят/, млади лозови листа, къпина/млади листа/, коприва/листа и семе/, копър/листа и цвят/, кокиче/листа, цвят, стъбла/, минзухар/цвят/, пелин/питомен-три стръка по 1 педя/, лешник/листа/, касис/френско грозде/листа/, магданоз/листа, цвят/, слънчогледова пита/2 бр. по-малки разцъфтели пити/, дилянка/листа, цвят и корен/, маточина/листа, цвят/, дивисил/листа/, хрян/листа, корен/, джоджен/листа/, американски юзъм/джоджен/листа, слез/цвят, синя жлъчка/цвят/, дрян/листа/, еньовче/цвят/,магарешки бодил/цвят/, смокиня/листа/, бял равнец/цвят/, мурсалски чай/листа, стрък и цвят/, индрише/листа/, подбел/листа/, ягода/листа/, вишня/листа/, дюля/листа/, орех/листа/, кестен/листа/, босилек/листа и цвят/, здравец/листа/, котешка стъпка/стрък/, бръшлян/клонки, листа/. След като в ракията се постави и последната билка се разбърква много добре и се оставя да престои 20 дни. След като мине този срок, съдържанието на буркана отново се разбърква и се прецежда, като растителната част се изцежда много добре до капка с ръце. Отделеният спиртен извлек се налива в стъклени бутилки, които се запечатват много добре.
Вътрешно се приема по 1 лъжичка три пъти дневно. Усещането е невероятно, докато го пиеш, имаш чувството, че течността минава през теб като метличка и те почиства, от което ти става много приятно.
„Уикенд“