Как да разберем кога мъжът ни манипулира

1
Добави коментар
wenip
wenip

Спомняте ли си как готвейки се за поредната Нова година, Бриджит Джоунс пое обещание да не се среща с „алкохолици, трудохолици, женомразци, шовинисти или жигола?“ Лошото е, че в дневника си Джоунс не е записала как жената може да разпознае всички тези мъжки типажи. Между другото, да видим в ухажора си откровен манипулатор, доста често ни пречат розовите очила на любовта. Постарайте се да ги свалите и да погледнете на отношенията ви обективно: ако мъжът до вас съответства на едно от посочените по-долу описания, диагнозата е ясна: имате приятел манипулатор.

Жиголо Отношенията с мъжа жиголо се развиват по достатъчно стандартен начин: днес вие плащате на възлюбения си сметката в ресторанта (забравил си е портфейла), утре ще му дадете назаем голяма сума (обещава да върне парите до два дни, а после забравя), а след седмица вече живее във вашия дом, а вие му купувате дрехи и храна. Ролята на „покровителница“ може да ви се струва много увлекателна (добър пример за такъв роман е Саманта Джоунс и нейният подопечен, младият и красив актьор от „Сексът и градът“). Но ако финансовата криза на мъжа до вас продължава да се задълбочава, а той продължава да иска помощ, измисляйки все нови и нови отлагания на връщането на заема, вас просто ви използват, а зад маската на влюбен умело се крие инфантилен лентяй.

Колекционер Той е съблазнител, той е женски угодник, той простичко казано е женкар. Умее красиво да ухажва и да покорява с отрепетирани фрази – губят волята си дори момичета, които не се отличават с наивност. Да се очакват от колекционера сериозни чувства, е безполезно: неговият стил на живот е такъв – отношенията му с няколко любовници едновременно, добрали се до неговата благосклонност, не са нищо повече от това колекционерът да запише поредната отметка в своя дневник на сексуалните си постижения и с лекота да се прицели в друга мишена. Ако ви устройва краткотрайният роман без обвързване – наслаждавайте се на момента. Ако търсите сериозни отношения, бягайте надалеч.

Дон Жуан От повърхностния колекционер той се отличава с плам и искреност на чувствата. Както казва Вишневски: „И лъжеше той искрено, и заблуждаваше честно“ – това се отнася за Дон Жуан. Това е човек театър, любовта за него е спектакъл, макар и само в едно действие, но пък задължително с измъчване. Днес вашият поклонник ще ви прави серенада под прозореца и ще ви заплашва да се удави, ако не се омъжите за него. Утре същата серенада ще е за дамата от долния етаж, а вие ще се чудите как така той се преструва. Не, не се преструва. Просто той не умее друго. Какво да правите? Благосклонно послушайте серенадата, тържествено го посветете в рицарство, дарете го с щедри аплодисменти и го пуснете, където му видят очите.

Тиран Тираните са убедени, че знаят по-добре от вас как трябва да живеете, и фанатично разиграват своя сценарий, по всякакъв начин ограничавайки вашата свобода. Те ви заставят да прекратите отношенията си с „неудобните“ приятелки, избират ви хоби, начин на обличане, професия, с две думи планират целия ви живот вместо вас .Много трудно е тези отношения да се нарекат любов: тиранинът се движи не толкова от чувствата, отколкото от стремежа към власт и контрол. На първо време, е възможно да ви се хареса подобен тип отношение, при което мъжът взема решение вместо вас. Но бъдете внимателни: колкото по-дълго време се намирате в отношения с тиранина, толкова по-трудно ще ви бъде да се освободите.

Мамино синче Глезен, капризен, взискателен и несамостоятелен – основните черти на подобен тип мъж. Той напълно искрено смята, че вие трябва да сте безгранично щастлива само заради неговото присъствие, а вашата мисия е да го храните с палачинки по мамина рецепта и да му бършете носа. Бъдете готови за това, че в тези отношения винаги ще бъдете трима – вие, той и неговата майка – дори само задочно, във вида на безкрайни сравнения, по правило не във ваша полза. Рано или късно на вас ще ви се прииска да видите до себе си „не момче, а мъж“, а възможно е да ви се прииска и да му родите син.

Питър Пан Да се разпознае този тип манипулатор, не е проста работа. Той се представя в образа на младоженец, душата на компанията. С такъв мъж е интересно и нищо не ви пречи да бъдете щастлива с него, на пръв поглед. До момента, в който той ви каже, че „не е готов за сериозни отношения“ „не е създаден за семейство“, че „цени свободата“, че не вярва в любовта и брака“ и т.н. Преведено, това означава, че той просто се страхува панически от отношения, отговорности и задължения. На Питър Пан му харесва да е безгрижен младеж – на 25 или на 55, няма значение.

Вампир Мъжете от този тип имат три любими занятия: да критикуват, да се оплакват и да потискат. При това правят тези неща с чувство, получавайки явно удоволствие. Естествено вашата роля в отношенията с вампира е да слушате, да го успокоявате, да се съгласявате, да го развеселявате, да го утешавате. За две седмици вие ще откриете, че заобикалящият ви свят е унил и безрадостен, а поводи за радост въобще не са останали – недоволството от живота е доста заразително. Това се обяснява просто: вампирите се хранят се емоциите на другите.- Така че ако ролята на безплатен психотерапевт не ви подхожда, вземете си сбогом с манипулатора, докато той не ви е отнел напълно способността да се наслаждавате на живота.