Еклери

1
Добави коментар

За първи път правя еклери, защото си мислех, че отнемат много време и са доста сложни за приготвяне. Оказа се, че е приятно и много лесно се правят.

Необходими продукти:
120 мл прясно мляко,
120 мл вода,
120 г масло,
1 с.л захар, щипка сол, 130 г брашно, 4 яйца – по-едри

Начин на приготвяне: В тенджера се изсипват прясното мляко,водата, маслото, захарта, солта и се оставя на котлона да завира. Когато  млякото постепенно започне  да завира и маслото се разтопи, изсипва се  брашното в тенджерата наведнъж, и я отдръпвате от котлона.

Бърка се  сместа с дървена лъжица,  продължително време и енергично, за да може  брашното да се смеси много добре с останалите продукти и да няма топчета. Сместа се връща  на котлона, за да се изпари течността, която е останала в тенджерата.

През това време се включва фурната да загрява на 200 градуса.
Оставя се  тестото в друг съд  да се охлади. Когато е вече с нормална температура, започват да се добавят яйцата.

След всяко прибавяне на яйце, сместа трябва хубаво да се омесва. След като се добавят  и четирите яйца е необходимо хубаво да се обърка  тестото. Слага се  в шприц, пош  с подходящ накрайник или се избира друг начин за правенето им.

Слага се на дъното на тавата хартия за печене и се  започва  да се  шприцоват ,  като нека  да има разстояние. Слагат  се в предварително загрятата на 200 градуса фурна.
След като се  изпекат ,  трябва се сложат да изстинат, за да могат да се напълнят с крема, който сте си подбрали.

Пълнежът на еклерите може да бъде плодов, само сметана, шоколадов. Аз ги приготвих с Нишесте Ванилия- по бързо и лесно е . Украсата оставям на вашата фантазия.
Да ви е сладко.