Как да приготвим копривена вода за наторяване

1
Добави коментар
wenip
wenip

Любителите градинари знаят, че приготвянето на извлек от коприва, с който се пръскат растенията, нападнати от листни въшки, или за да се натори земята и да се засили растежът на растенията в градината, е стар и забравен метод. Той е част от биодинамичното и екологичното земеделие, което отдавна има много последователи в Европа, а през последните години и в България.

Да се приготви тази богата на различни природни съставки течност за наторяване не е трудно, трябва да се спазват пропорциите, да имаме подходящ съд за ферментацията, дъждовна вода и, разбира се, коприва.

Качества на копривата Не случайно всяка ранна пролет посягаме към току-що появилите се стръкчета коприва, за да приготвим вкусна супа, ризото или баница с коприва (копривеник). Искаме да заредим организма с желязо, калций и магнезий, както и с витамини. Използва се за чай, като тонизираща напитка, приготвят се тинктури, за подобряване на компоста, в кулинарията, за извличане на влакна за текстилната промишленост и за хартия. Коприва се дава и на малките пиленца, които по-бързо укрепват и трупат телесна маса.

Приготвяне на течността Мнозина наричат тази течна копривена смес тоник за растенията заради високото съдържание на минерали и други важни за растежа вещества. Освен това в копривата се образува и хлорофил, пигмент от най-важно значение за фотосинтезата.

Копривата се бере малко преди цъфтежа или веднага след като той е преминал. Обикновено се препоръчва съотношение 1:10, но в много страни е разпространена рецептата и 1:8.

След като се набере, копривата се нарязва с ножица или се накълцва с остър нож. Може да се използва и ненарязана – целите стъбла с листата, но те трябва да бъдат меки и гъвкави, а не стари.

Приготвената смес се поставя в дълбок съд – голяма кофа или бидон с широко гърло, стара тенекия, малка дървена бъчва или варел. Съдът зависи изцяло от количеството, което ще приготвим.

Ако сме набрали и нарязали 5 кг коприва, съотношението да се смеси с 50 литра вода. За предпочитане е да я залеем с мека, дъждовна вода. Затваряме с капак, но е важно да осигурим достъп на свеж въздух до разтвора. Първите 5 – 6 дни разбъркваме сутрин и вечер, за да помогнем на процеса на ферментацията. Разтворът е готов след около 8 – 10 дни.

Не оставяйте съда с копривата в близост до къщата и до прозорците, миризмата при ферментацията е силна и неприятна. Ако времето е топло, процесът на подготовка на еликсира за нашата градина е съкратен и са достатъчни само 5 – 7 дни.

Как да торим С градинска лейка поливаме внимателно около растенията, които се нуждаят от наторяване. Спазва се правилото диаметърът да е колкото коренната система на цветята или на зеленчуците. Пръскането срещу вредители се извършва на едри капки върху листата на поразените земеделски култури. Времето за торене трябва да съвпадне с периода на силен растеж, а това е средата на лятото, когато земеделските култури и цветните лехи имат нужда от допълнително стимулиране. Практиката показва, че подобно торене е благоприятно и през есента с цел да се помогне на растенията да станат по-устойчиви през зимата.

Вместо прясно набрана коприва често се използва изсушена, а процесът на ферментация е идентичен.