Ползите от образователните играчки

1
Добави коментар
ericcantona
ericcantona

Наред с грижите за храненето, съня и здравето на бебето, трябва да отделите внимание и на неговото забавление. Играта е начинът, по който детето се развива.

Централно място в този процес се отделя на играчките. Докато бебето е малко подходящи за него са цветните играчки (развиват зрението), музикалните играчки (развиват слуха), играчките с различна форма и материал (разнообразието стимулира възприятията) като може да включите и дървени такива. Повече за дървените играчки тях може да проче тук.

Играчките може да се поставят над креватчето или кошарката за игра, както и върху количката.

Когато детето стане достатъчно голямо, за да седи (почти) самостоятелно, може да му направите собствен кът, където да се забавлява.

За постелка може да ползвате меко одеяло, да наредите различни по форма и цвят играчки около него, а за всеки случай да сложите и възглавници (много удобно е с възглавница за кърмене)

Когато стане по-голямо може да разнообразите с такива, които издават съответните звуци на животинки и кратки мелодии.

Щом детето навърши годинка може да включите образователни играчки. Разбира се, тази възраст е ориентировъчна и родителите трябва да преценят кога детето е готово за подобен тип игри.

Образователни са всички играчки, които стимулират мисловната дейност. При тях детето трябва само да реши поставените му „казуси“. Подреждане по цвят, разпределяне според формата, изграждане на фигура и т.н.

Има и такива играчки, които „обучават“ детето. Това са т.нар. интерактивни играчки.

Накратко, защо са важни образователните играчки:

Стимулират сетивата;

Развиват мисловната дейност;

Обогатяват уменията;

Засилват причинно-следствената връзка;

Развиват фината моторика.

Към образователните играчки може да се причислят пъзелите, книжките с картинки и тези за оцветяване, музикалните играчки и изобщо всички игри, които обогатяват знанията на детето.

Разбира се, образователните играчки не са предназначени само за малките деца. За всяка определена възраст има подходящи играчки, които да развиват техните умения.

В това число влизат играчки, имитиращи съвременните устройства, които се ползват масово – смартфони, таблети, лаптопи и т.н. Функциите им са с образователна стойност, тъй като повечето предлагат различни „казуси“ за разрешаване под формата на игра (събиране, изваждане на цифри, подреждане на букви в дума и т.н.).

Интерес за децата над 5 години може да представляват пъзелите с по-сложни картинки или повече части, монополи, игри с пресмятане и учене на азбуката.

Играта заема важна част от живота на едно дете. Играчките трябва да бъдат избирани съобразно интересите на детето, възрастта му и потребностите му.

Продукти които ще харесате…