10 от най-необичайните плодове и зеленчуци

4
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Всяка година в магазините се появяват нови и нови хибридни плодове и зеленчуци. Хибридите достатъчно масово се намират по лавиците на магазините, а такива като нектарините и минеолата, изглеждат така, сякаш са били винаги там. С тези два плода обаче асортиментът не се ограничава. Списание Forbes избра 10 от най-необичайните плодове и зеленчуци, които са се появили на света благодарение на селекцията.

1. Жълтата диня
Отвън тази диня на ивици е като обикновените дини, само че отвътре е яркожълта. Освен това тази необичайна диня има съвсем малко, в сравнение с обикновената червена диня, семки. Тази диня се е появила на света в резултат на кръстосването на дива диня, която има жълт цвят, с обикновена диня. И сега кръглите жълти дини се отглеждат през лятото в Испания, а овалните – през зимата в Тайланд. Там жълтата диня е на особена почит, тъй като според местните поверия жълтият цвят привлича парите. Трябва да знаете, че въпреки, че плодовото месо на жълтата диня да е нежно и сочно, не е така сладко, както червеното. Трябва да се спомене, че експериментите по производството на жълта диня започват отдавна. Например, украинските селекционери работят от дълги години в тази посока. Те са използвали диня и тиква и се е получил плод, който е взел ароматът на динята, а по всички останали показатели прилича на тиквата. Този плод е най-добре да се използва за приготвянето на печена тиква.

2. Виолетов картофНикого няма да удиви картоф с жълта, розова или дори виолетова кожица. Но картоф, който е виолетов отвътре, е нещо ново. Появата му е свързана с учените от Colorado State University, които дълго са работили над картофа от Андите, докато не са получили този виолетов цвят. този наситен цвят на картофа е свързан с високото съдържание на антоциани, които имат антиоксидантни свойства, които се съхраняват и след приготвянето на картофа. Тези картофи, които са от сорта “Виолетово величество” се продават в големи количества в Англия, тъй като масово се отглеждат в Шотландия. Популяризацията на необичайния кореноплод сред домакините е заслуга на английския кулинарен гуру Джеймс Оливер, който не се бои да експериментира. От такива картофи се получава оригинално пюре, което с наситен виолетово-син цвят и изглежда много добре в компанията на други зеленчуци. По вкус виолетовият картоф не се отличава от обикновения.

Виж още в сайта „10-те най“ >>.

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It