Предменструален синдром? Няма проблеми!

30
Добави коментар
poizon_
poizon_

За много жени това е ежемесечен кошмар. Той обаче има край. Ето как да го извикаш по-бързо. Предменструалният синдром, който ще наричаме за по-кратко ПМС, обикновено засяга от 70 до 90 процента от жените в детеродна възраст, като за 30 – 40% от тях проблемът е толкова сериозен, че значително влияе върху качеството им на живота. Много холивудски звезди като Никол Кидман, Дженифър Лав Хюит и Кейт Уинслет страдат от ПМС, но вече са овладели изкуството на потискането му. Как? Като много внимават какво ядат и колко спортуват.

ПМС е съчетание от различни симптоми, които обикновено се появяват преди менструацията ти, като началото му е 11 дни преди цикъла. Когато той започне, симптомите или спират, или се засилват. Те наброяват около 160 и сред тях има и физически, и физиологични, и поведенчески, като се започне от отслабване и се стигне до затруднено възприемане и запомняне на информация. Основната причина за всички тях са колебанията в нивата на два от хормоните в организма ти – естроген и прогестерон, както и индивидуалната реакция на тялото ти на тези смущения. Според специалистите една жена е по-силно предразположена към страдание от ПМС, ако: – Е прехвърлила 30-те; – Вече има три или повече деца; – Майка й е страдала от него; – Наскоро е имала внезапно увеличаване на нивото на хормоните, напр. спряла е да пие противозачатъчните си; – Забременявала е няколко пъти един след друг.

Те могат да се разделят най-общо в две групи – физически (като главоболие, мигрена, задържане на течности и преумора) и психологически (като резки смени в настроението, безпокойство и депресия).

Колкото по-малко мазнини, захар и рафинирани храни приемаш по време и малко преди месечния си цикъл, толкова по-добре ще се чувстваш. Ето нашите съвети: – Ограничи захарта и храните с високо съдържание на захар, които водят до резки и внезапни приливи на енергия, от които най-малко имаш нужда в момента. Тъкмо обратното – нужни са ти чести, но редовни зареждания с енергия, които ще ти помогнат да се справиш с умората и чувството за неразположение; – Яж много пресни плодове и зеленчуци; – Намали кофеина – той има диуретичен ефект и така лишаваш организма си от ценните запаси на витамини; – Приемай само основни мастни киселини (съдържат се най-вече в рибата, яйцата и млякото); – Ограничи нивата на алкохола (можеш да си позволиш до 2 чаши вино седмично); – Ограничи солта. Обикновено задържането на течности по време на ПМС е свързано с увеличаването на натрия (т.е. солите) в тъканите; – Пий много вода (идеалното количество е до 2.5 л дневно), която спомага за разтварянето на солта в тялото ти.

През седмицата преди цикъла ти, много често се чувстваш отпаднала и ти се иска да не ставаш от леглото. Въпреки това е много важно да не преустановяваш физическите упражнения. Редовното им практикуване ще увеличи ендорфините, естествените болкоуспокояващи, произвеждани от организма ти, като по този начин спомага за облекчаване на ПМС. Освен това те увеличават притока на кръв, което значително подобрява циркулацията на течности в тялото ти.

Освен гореизброените начини да облекчиш състоянието си, можеш да приемеш и витамини. Най-добри са В6 (за подобряване на мозъчната дейност); Е (за премахване на болките в гърдите, които се появяват при някои жени, както и за успокояване, когато си раздразнена и склонна към смяна на настроенията); магнезий (250 милиграма на ден са добра комбинация с В6 и прекратяват задържането на течности); цинк (играе важна роля за правилното функциониране на много хормони, включително и тези, свързани със сексуалната активност).

Новини за Никол Кидман
Интервюта с Никол Кидман