Shock News: Таксите за теглене на пари от банкомат поскъпват

8
Добави коментар
ferdi_music
ferdi_music

С 9 процента за първото тримесечие на 2009 година е нараснал броят на транзакциите, извършени с дебитни и кредитни карти в Европа, показва проучване на една от двете водещи компании за електронни карти в света. Логично и у нас те стават все по-популярни – на карти се превеждат стипендии, заплати, дори пенсии. А таксите за ползване на свой или чужд банкомат вече съвсем не са малки. Поскъпването на услугата се наблюдава от началото на годината, а през последните месеци обхваща почти всички банки.

„Направил съм статистика за 10-те най-големи банки в страната. Ако теглим от чужд банкомат таксите варират между 60 ст. и 1 лев. Ако теглим пари от нашата банка от 0 лева до 20 стотинки. Имаше периоди, когато банки прилагаха една и съща такса 20-30 стотинки за свой или чужд банкомат. Сега са тройно увеличени. Причината е финансовите затруднения, които банките изпитват по време на криза – това е един от начините да си набавят средства“, обеснява финансовият анализатор Иван Стойков.

Оказва се, че никой не е известил картодържателите за увеличенията. На разписките за състоянието на сметката, които също не винаги са безплатни, не е посочена сумата, която се плаща за услугата. Единственият начин да се разбере за актуалните цени е да се попита в банковия клон или да се провери в интернет страницата на банката. Услугата SMS известия при транзакции с дебитна карта също може да бъде от полза за проследяване на плащанията.

„Приблизителното изравняване на таксите при различните банки на практика оставя гражданите без избор дори и да решат да сменят банката. Още повече, че пенсионерите невинаги разбират каква е точно разликата да теглиш от различни банкомати. А всъщност ако човек тегли по малки суми 5, 6, 8 пъти в месеца – на всеки 5 тегления половината остава в банката“, допълва Стойков.

За пътуващите в чужбина тегленето на пари от международна дебитна карта струва средно между 3 и 5 лева плюс 1 процент от заявената сума и таксата за превалутиране. Затова и според Иван Стойков все още българите предпочитат да носят извън България парите си в кеш.