Откриха 1 500 нови морски създания

3
Добави коментар
check
check

Заобикалящият ни свят е наистина необятен и дори да мислим, че вече сме видели или открили почти всичко, винаги има нещо ново, което да ни изненада. Поредното доказателство в тази посока е богатството на флората и фауната по света. Дори да Ви звучи невероятно, оказва се, че само през миналата година учените са открили 1500 нови морски създания, които населяват моретата и океаните по нашата планета.

Гигантска медуза

Някои от тези новооткрити морски обитатели са например гигантска медуза и гърбат делфин, както и 139 вида водни гъби. Това е така, защото от всички живи твари, които населяват Земята, морските видове остават сред най-непознатите за хората. Тези, които са познати на човечеството, се описват в специален проект, наречен Световен регистър на морските видове. До момента, учените са посочили в него общо 228 450 известни морски създания, като сред тях има голямо разнообразие и са включени както водорасли, така и огромните сини китове.

Въпреки това, учените са на мнение, че по-голямата част от съществуващите морски видове, все още не са известни на хората. Предположенията им са, че съществуващите, но неоткрити все още от нас видове са между 500 000 и 2 милиона. Някои от тях могат завинаги да останат неизвестни за хората, защото е напълно възможно да изчезнат поради замърсяванията, промените в климата и повишаването на киселинността на морската вода.

Морска крава

Проектът описващ обитателите на моретата и океаните в света, наречен Световен регистър на морските видове, стартира през 2008 г. Негова основна база е морския институт на Фландрия в Белгия, като учените работещи там успяха да идентифицират до момента 1000 непознати видове риби. Сред тях има 122 вида акули и скатове, а освен това бе открита и баракуда, обитаваща Средиземно море. Към днешна дата, на учените са известни 18 000 вида риби.

Търсенията на учените в посока на нови морски многоклетъчни организми продължава. Според тях, сред най-благодатните и обещаващи места за открития са океанските дълбини, както и тропическите коралови рифове. По отношение на океаните, относително неизследван към момента е Индийският, за разлика от Атлантическия и Тихия океан, които са били обект на повече наблюдения и изследвания.

Коментирай с Facebook

коментара