Пеевски пак следовател. Защо съдебната система е пансион за комедианти? – e-vestnik.bg

30
Добави коментар
dpeshev
dpeshev

Поне едно стана ясно тия дни – във Висшия съдебен съвет има само двама нормални. Само Петър Стоянов и Пламен Стоилов са двамата членове на съвета, които гласуваха против персоната Дилян Пеевски да стане отново следовател.

Както е известно Върховният съд отмени решението на Висшия съдебен съвет да не връща на работа Дилян Пеевски. Мотивите за отказ били правно несъстоятелни. А те бяха, че Пеевски е уволнен от премиера и щом изпълнителната власт намира нещо неморално в работата му, съдебната не може да го вземе. И съветът го върна на работа.

Това е първият следовател в България, който е собственик на вестник. Както е известно, Пеевски, заедно с майка си, беше шеф и собственик на вестниците “Монитор”, “Телеграф” и “Политика”. Как майка и син ги придобиха, е неясно за цялото общество. Както е неясно как Пеевски е придобил в последните години няколко апартамента в София и какъв е произходът на средствата му.

Ако се разрови 2-3 години назад, 20-годишният Пеевски изведнъж стана следовател с подкрепата на бившия шеф на Националното следствие Александров, който пък не крие близостта си с Ахмед Доган. Колко му е един напълно неквалифициран младеж, завършил неясно как право в някакъв провинциален университет, да стане топ-следовател.

Така магистратите се изявиха като смешници и показаха колко съдебната система е политически обременена.

Навремето тя си избра по политическа поръчка за главен прокурор човек с неадекватно поведение – Филчев, който накрая беше определен като психично обременен от шефа на Върховния съд.

Колко му е сега да си избере и един новоизлюпен бизнесмен и политическа креатура за следовател?

За Пеевски са гласували маститите главен прокурор Велчев, съдебния шеф Пенчев и т. н. важни членове.

Оправданието им е, че преди тях Върховният съд предрешил. Ами защо те не намериха друго, законово основание да не назначат Пеевски, след като предишното било юридически несъстоятелно? Основания има достатъчно. Но съдебните шефове не търсят такива. Те обслужват политически силните на деня като Ахмед Доган. Това са задкулисни политически споразумения, които се разиграват нагло пред очите на цялото общество.

Кое дело ще възложат на Пеевски сега в националното следствие? Нещо за Булгартабак? Някое важно разследване на икономически престъпления?

Едно стана ясно – сегашният Висш съдебен съвет е съставен от комедианти, които нямат капка чувство за срам. Утре като нищо могат да назначат Маргините за прокурори. И със сигурност ще изтъкнат солидни законови основания.