Асуан и Храма на Изида

10
Добави коментар
milena
milena

Рано сутринта пристигнахме в Асуан. Най-южния град в Египет. Автобуса ни натовари и поехме към Асуанската язовирна стена (Насър). Честно казано, насред пустинята, да видиш толкова вода наистина е впечатляващо. Язовира е 550 км дълъг и 35 км в най-широката си част. Обедното слънце не позволяваше много снимки за съжаление. След по-малко от половин част се отправихме към кея с моторните лодки, който ни отведоха до остров Филае (Philae)

Разположен на този малък и кокетен остров, Храма на Изида не случайно очарова – християнски олтар в Египетски храм. Дали, защото Изида е богинята на любовта и живота, дали защото е олицетворение на майка кърмеща сина си Хор, или просто защото на това откъснато от света място човек се чувства омагьосан от спокойствието, което излъчва, не знам, но със сигурност, това усещане е незабравимо.

Close

Централен изглед

След всяка крачка се чувствах все по-малка и в същото време замаяна. Може би, защото съм романтик, не само по душа, този остров ме плени. Не отричам, че Пирамидите са в пъти по-големи, може и за някой и по-впечатляващи, но за мен това място бе магическо.

Close

Vestibule of Emperor Trajan

Едва ли мога да опиша с думи това, което почувствах. Само човек, който е стъпил на това място, може да се замисли върху пленяващото усещане, даващ този малък, но изключително стилен храм. След по-малко от два часа потеглихме обратно към „обетованата земя“ за да се настаним в Круизният кораб, на който щях да прекарам още 3 дни.
Следва камилска езда …

Етикети/Тагове: Египет, пътеписи, снимки