Защо да рециклираме мобилния си телефон?

5
Добави коментар
darumdumdum
darumdumdum

 

 

Днес много хора осъзнават необходимостта да запазим околната среда такава, каквато е или дори такава, каквато е била в миналото. Да рециклираме мобилните си телефони може би не звучи като най-важното нещо, което можем да направим, но наистина е добър старт. Ще се опитаме да опишем всички групи, които печелят от рециклирането на мобилни телефони.

     1.   Семейства от Третия свят

Ако се замислите, може би ще осъзнаете, че телефонът, който вече не ви е неободим, може да помогне значително на хората от Третия свят. Милиони хора по света не могат да си позволят притежаването на мобилен телефон, което може да е разликата между живота и смъртта, ако попаднат в спешна ситуация. Освен това, мобилните телефони втора ръка, които идват от развитите страни, могат да помогнат на някой малък бизнес да се развие и утвърди. Просто се замислете.

     2.   Бежанци

Милиони хора по света страдат поради война или по-малко военни конфликти. За тях паричното дарение може да е животоспасяващо явление. По света днес има много организации, които превръщат рециклираните телефони в пари, които след това се даряват на хора в подобна ситуация.

     3.   Жертви на домашно насилие

Точно както и при бежанците, съществуват организации с идеална цел, които използват събраните черз рециклиране пари, за да помогнат на хора, преживели домашно насилие. Това може да стане като просто им се предложи подслон, или пък като се създадат образователни организации, целящи ограничаването на насилието.

     4.   Жертви на природни бедствия

Представете си, че земетресение разрушава родния Ви град. Представете си, че ураган заравнява със земята дома Ви. Представете си, че наводнение унищожава хиляди декари продородна земя. За милиони хора по света това е нещо повече от въображаема картина. Това е реалност. Дарете телефона си на организации като Oxfam, и знайте, че той няма да спаси милиони, но спечелените няколко долара наистина могат да бъдат полезни

     5.   Войници

В САЩ има интересна програма, която е започната през 2004 от две деца и която днес събира за рециклиране хиляди телефони. Идеята е да се ползват парите от рециклирането за закупуване на SIM карти, които да бъдат раздадени на войниците, които служат на родината си от хиляди километри разстояние. По този начин те ще могат да са в контакт със семейството или с любимите си хора.

     6.   Животните и хората, които ги обичат

Често пъти, когато дарявате мобилния си телефон, можете да изберете организацията, която да получи средствата от вашето дарение. Защо пък това да не е организация като Best Friends Animal Society, коят се занимава със случай на жестокост и занемаряване на животни. Усилието си заслужава.

     7.   Деца

По света има постоянни кампании, набиращи средства за деца в нужда. Като дарите своя телефон, може би ще върнете поне за малко усмивката на лицето на някое от тях.

     8.   Хора, които рециклират мобилни устройства

Има организации, които ще поемат част от месечната Ви такса, веднъж след като сте им дарили мобилния си телефон. Отлична идея, в случай че споменатите по-горе причини не са Ви убедили.

     9.   Света като цяло

Всички знаем, че електронните отпадъци замърсяват света. Ако искаме да оставим след себе си място, годно за живот, трябва свеки от нас да поеме своя дял в тази кауза.

И така… какво ще направите следващия месец, като си купите онзи наистина готин нов телефон?

Източник: http://www.dialaphone.co.uk