Полицаи спасиха 2 момчета от ледено езеро

11
Добави коментар
antichalga
antichalga

Четирима полицаи от Областната дирекция на полицията в Търговище спасиха от смърт две момчета, пропаднали в леда на езеро край града, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Инцидентът е станал в късния следобед на 31 декември м.г., когато в Районното управление на МВР в Търговище е получен сигнал за две момчета от града, пропаднали във водите на езеро “Борово око” в южната част на Търговище. Момчетата пропаднали, след като се пропукал леденият слой над водата.
Около 17,10 часа на мястото на инцидента е изпратен автопатрул. Главен полицай Анатолий Малчев – командир на отделение в група “Опазване на обществения ред”, и служителят в същата група старши полицай Мариян Петков чули виковете за помощ на двете 15-годишни момчета. Гласовете им идвали от около 25 м навътре от югоизточния бряг на езерото. Младежите били потънали до гърдите и не можели да се изкачат на леда заради изтръпналите си в мразовитата вода крайници. В този ден температурата на въздуха следобед била около минус 10 градуса.
На мястото на инцидента пристигнали още служители на реда, които от брега давали указания на децата да не изпадат в паника и по възможност да не правят резки движения, за да не потънат напълно. Междувременно, с помощта на персонала на близкото заведение, полицаите метнали в езерото дълъг мостов кабел, за да изтеглят момчетата.
На помощ своевременно пристигнали още двама техни колеги от автопатрул на “СОТ” в Областната дирекция на МВР – командир на отделение Румен Ангелов и старши полицай Йордан Ангелов. За да изтеглят младежите, те без колебание нагазили в ледените води на езерото. Имали готовност, ако не успеят да изтеглят по този начин, да започнат да разбиват леда, за да стигнат до тях.
С бързата и навременна реакция на полицаите, премръзналите момчета били изтеглени на брега, а после – откарани с полицейския автомобил в болницата в Търговище. За инцидента своевременно са били уведомени и родителите им.
Ръководството на Областната дирекция на МВР-Търговище е изготвило предложение до министъра на вътрешните работи за награждаване на четиримата полицаи за проявените от тях съобразителност, инициативност и хладнокръвие. С бързите им и професионални действия полицаите са спасили живота на двете момчета, се казва в съобщението на МВР.