Хиляди на протест в София

11
Добави коментар
cheryl
cheryl

Хиляди синдикалисти от цялата страна се събраха на протест в столицата срещу действията на управляващите за справяне с кризата и икономическото положение на България в момента.

Въпреки проливния дъжд протестното шествие на КТ „Подкрепа“ започна минути след 11.30 часа пред Националния стадион „В. Левски“.

„Аз не искам да се чувствам айдук и бандит, само защото нашите управляващи се такива“, заяви пред БГНЕС председателят на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев.

Ярка илюстрация за това, колко компетентно се управлява страната е фактът, че от близо 1 млрд. евро предвидени за усвояване за 5 години в областта на икономиката и конкуренцията, България е използвала едва 88 000 евро т.е. 0,083 % от цялата сума.

Според Тренчев над 5 хиляди са синдикалистите от всички структури на КТ „Подкрепа“, които дойдоха днес на протеста.

Протестиращите развяха плакати с надпис: „Спрете експериментите в транспортната система“, „20 години лъжи и грабежи стигат“, „Търпението ни се изчерпа“ и „Искаме справедливост и възмездие“.

Протестът на синдикалистите продължи пред храм.-паметника „Ал. Невски“.

На изградената там сцена президентът на конфедерацията Константин Тренчев, заяви, че бъдещите управляващи още от следващия ден след изборите, трябва да направят правителство, което в най-кратки срокове да приеме антикризисна програма.

Тренчев сравни лидера на ДПС Ахмед Доган и скандалните му изказвания цитирани от медиите с Луи Четиринадесети и неговата фраза: „Държавата- това съм аз“.

Той се обърна към Доган с думите: „Сега е 21 век и сме европейци, а не ориенталци“.

„Искаме българите да се връщат в България, защото тук е станало по-добре“, каза още синдикалният лидер от трибуната.

От синдиката настояват за активна политика в сферата на здравеопазването, образованието и запазването на работните места.

Синдикалистите споделиха, че ще продължават да се борят за по-добро заплащане и за драстични промени в политиката на страната, които да запазят българската индустрия.

Очакванията на КТ „Подкрепа“ са, че през тази есен кризата ще достигне своя пик и затова спешно трябва да се вземат мерки със справянето с нея.

Вчера в интервю за в. „Новинар“ вице-президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че новото правителство трябва да се готви за стачка,ако не тръгне в правилна посока.

Според него безработицата е 50% по-висока от официално обявената.

По думите на Манолов пред ежедневника, протестът ще премине под наслов „20 години лъжи, грабежи, предателство стигат. Искаме справедливост. Искаме възмездие и заедно трябва да променим България”.

„Идеята за протеста е свързана с отбелязването на 20-ата годишнина от падането на Берлинската стена.

Нещо като равносметка за това, че ние за тези 20 години продължаваме да си стоим в ъгъла на географията и да копаем в дъното.

Правим това не защото сме калпав народ, а защото ни управляват калпави политици, въпреки че и по тази тема може да се спори, защото тези политици се избират именно от хората.

В този смисъл искаме да отправим едно ясно послание, че няма накъде – вече и на дъното му изкопахме дупката.“