На днешния ден – 27 ноември

4
Добави коментар
policexpert
policexpert

На днешния ден, преди 115 години (през 1895 г.), шведският индустриалец Алфред Нобел подписва завещанието си в Шведско-норвежкия клуб в Париж. В това завещание той оставя цялото си богатство за учредяването на специален фонд, с който да бъдат награждавани учени в няколко области.

Подбудите за това му решение са свързани с последиците от използването на неговото изобретение – динамитът, което той патентова през 1867 г.

Според завещанието му, получателите на Нобелова награда трябва да са постигнали забележителни успехи в сферата на физиката, химията, физиологията или медицината, както и за литературни постижения и за дейности, свързани с опазването на мира.

Церемонията по раздаване на наградите се провежда всяка година, от 1901 г. насам, на 10 декември в Концертната зала на Стокхолм от краля на Швеция, като единствено наградата за мир се връчва в Осло. Дата не е избрана случайно, тъй като на нея през 1896 г. в Сан Ремо, Италия, Алфред Нобел умира.

От 1968 г., с помощта на Шведската национална банка, е учредена и награда за постижения и в икономическата сфера. Самата награда включва златен медал с лика на Нобел, диплом, удължаване на шведското гражданство и парична сума.

От 1901 г. до днес са раздадени 543 награди, наградени са 840 лауреата, от които 23 са организации. 41 от наградите са притежание на жени, като някои от които са Мари Кюри, Ширин Ебади и майка Тереза. Най-младият лауреат е 25-годишния Лоранс Браг, който получава награда за постижения във Физиката през 1915 г.

Други по-важни събития: 1919 г. – Министър-председателят на България Александър Стамболийски подписва Ньойския договор. 1962 г. – Съставено е ново правителство на Народна Република България, начело с първия секретар на ЦК на БКП Тодор Живков. 2005 г. – Във Франция е извършена първата трансплантация на части от лицето.

На този ден са родени: 1701 г. – Андерс Целзий, шведски физик и астроном 1940 г. – Брус Лий, американски актьор 1964 г. – Роберто Манчини, италиански футболен треньор