Силиконът – не само за жени

1
Добави коментар
eurosim
eurosim

„Мъжете са от Марс, жените – от Венера“ – заглавието на нашумелия бестселър се превърна в аксиома, показваща колко сме различни.

Да, но когато говорим за хармония и стремеж към красота, нещата стоят по друг начин.

В тази насока, или по-точно защо мъжете също си поставят силикон на най-различни места по тялото, протече разговорът ми с доц. д-р Емил Георгиев от Медицински център за пластична хирургия „Нефертити“, пише Савина Петрова в майския брой на сп. „Beauty“.

– Какви мъже ви търсят, за да си слагат силиконови импланти?

– Повечето са хора от шоубизнеса, които искат без много усилия да изглеждат добре. Поставял съм подплънки на рамената, на гръдните мускули, много се държи да има плочки там.

За корема няма импланти, там се изсмуква мазнината. Друго, за което са идвали мъже, е когато имат проблем с потенцията.

Дори не е задължително всичко да е силикон. В зависимост от ситуацията и желанието на пациента слагаме пасивни или активни импланти.

– Самите подплънки при жените и мъжете различават ли се по нещо?

– Разбира се – за мускули, например, са по-плоски. А при жените имитират бюстове. Но това се обуславя от частта на тялото, където се поставя.

Ето например, лично аз през всичките трийсет години практика не съм чувал мъже да си слагат подплънки на подбедрици.

– А кое е най-нестандартното желание, с което е идвал мъж при вас?

– Не бих определил нито едно като нестандартно. Всеки човек, независимо от пола, гледа да се приведе във вид, подобен на другите. Да не е като бяла врана и да го сочат с пръст.

Разбира се, при мъжете често има вродени синдроми, при които носът е гърбав, челюстта е малка, скулите – хлътнали. Тогава корекциите са наложителни.

– В останалите случаи за комплекс за малоценност ли говорим? – По-скоро за стремеж към красота и съвършенство. Не рядко пациенти идват с желанието да им направим, носа например, като на някоя известна личност.

Също така медиите налагат модели на поведение, външен вид и красота. И хората, имитирайки ги, се стараят да приличат на кумирите си.

– Сложно ли е поставянето на силиконови мускули и какви рискове крие?

– Не бих казал, че рискът е голям. Не по-голям, отколкото при другите операции.

Прави се ложа, в която се поставя съответният имплант, има едно известно обгрижване и пациентът си тръгва по живо по здраво.

– Създава ли дискомфорт този имплант? – Не.

– Случвало ли се е пациент да се върне с желание да отстраните поставената подплънка? – Да отстраня – не. Понякога се случва жени да се връщат за по-големи импланти. А пък мъже страдат от фалически синдром – мислят, че пенисът им е малък и желаят да го увеличат или на дължина, или на дебелина.

– Вечни ли са имплантите, или се налага да се подменят през определен период от време? – Съвремието наложи да се създадат импланти, подсигурени с тройни обвивки.

Подменихме геловете – сега те са по-компактни. Но никой не може да каже колко точно издържат, защото животът и практиката са критерий за истината.

Ако направим паралел – най-старите импланти бяха с полиуретанови обвивки, еднослойни, с флуиден гел и траеха трийсет години, като не предизвикваха рак или други заболявания.

От тази база изхождаме, че новите са много по-усъвършенствани и дълготрайни.

– Мъжете, които прибягват до силикона, притесняват ли се, когато прекрачат прага на клиниката ви?

– Едни се стесняват, други – не.

– Съпругите им как гледат на тази тяхна прищявка?

– В повечето случаи те идват сами. Жена със съпруг може да дойде, но мъж с жена – рядко.

– Жените или мъжете са по-големи почитатели на силикона? – Определено жените. Може би защото вие сте по-активни, загрижени за външния си вид, отворени за промяна. Докато мъжете сме по-консервативни.

Сп. „Beauty“

#HN1023#