Двойно по-ниска цена за строителството на пътя Кърджали – Подкова

4
Добави коментар

Двойно по-ниска цена за строителството на пътя Кърджали – Подкова

Двойно по-ниска цена  за строителството на пътя Кърджали – Подкова беше постигната по време на търга днес. Дружеството “Кърджали – Подкова” даде най-ниска цена от близо 32 млн. лв. при прогнозна 62 млн. лв. Тъй като цената е решаваща за избора на строител, най-вероятно обединението от четири български фирми – софийската “Интегрирани пътни системи”, кърджалийската “Пътстройинженеринг” и старозагорските “Пътстрой” и “Пътно строителна компания Ес Би Ес”, ще строи 24 км нов път и ще ремонтира още 8 км стар. Това означава, че постигната цена за км е близо 1 млн. лв.
Само един кандидат от всичките 9  не беше допуснат до отваряне на ценовата оферта. Това е обединението между унгарската “ЕвроАсфалт – Строителство и услуги” и пловдивската “Пътинеженеринг”. Досега такова нещо не се е случвало на търговете за ремонт или ново строителство на пътища.
От останалите оферти най-близо до цената на победителя е тази на обединение “Маказа Трейс” – близо 37 млн. лв. и на гръцката “Актор”, която даде 38.8 млн. лв. Най-високата цена е на австрийската “Алпине” – 52.6 млн. лв.
Пътят от Кърджали до Маказа ще се изгражда със средства по оперативна програма “Транспорт”. Той е част от еврокоридора, който свързва Финландия и Русия с Гърция през Румъния и България. На наша територия пътя преминава по направлението Русе – Маказа. Първата фаза изграждането на 18 км път от гръцката граница до Подкова беше направена по времето на тройната коалиция със средства по предприсъединителната програма ФАР. Сега предстои да се направи втората фаза. Плановете са строителството  да започне през лятото. В същото време гърците довършват първокласния път от Комотини до Нимфея. Отсечката е дълга 21 километра, а бюджетът за строителството й е 84 милиона евро. Причината за по-скъпото строителство е, че в гръцкия участък трябва да бъдат изградени 5 големи тунела и три моста. Пусковият срок на трасето е 15 август 2011 г.
Първоначално не се предвиждаше да се изгражда ГКПП “Маказа Нимфея”, защото се предполагаше, че през 2011 г. България ще бъде вече в Шенген. Сега не е ясно какво решение ще вземат двете страни.

Цени за строителство на Кърджали – Подкова
“Актор” – 38 830 000 лв.
обединение “Маказа” – 42 474 000 лв.
обединение “Маказа Трейс” – 36 999 750 лв.
консорциум “Родопи” – 39 287 309 лв.
“Алпине Бау” – 52 674 147 лв.
сдружение “Пътища Смолян 2011″ – 42 637 000 лв.
“Конструкционес Рубау-Софстрой” – 49 792 550 лв.
ДЗЗД “Кърджали – Подкова” – 31 989 546 лв.
Забележка: Цените са без ДДС
Компаниите са по реда на отваряне на офертите

Свързани