Реколтата от картофи в Северозападна Европа със ръст от 6,8%

1
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(5 гласа, оценка 4.80 от 5)

Според данни на организацията Potato Council (Великобритания), реколтата от картофи през тази година в Белгия, Франция, Германия, Великобритания и Холандия възлиза на 25,6 милиона тона, което е с 1,6 милиона тона (6,8%) повече, отколкото през 2010 г.

Според данните на експертите, в основните производствени райони на Франция реколтата от картофи се очаква да бъде 53 тона от хектар, което е с 10% повече от средния добив за последните 10 години. Най-голямо търсене на картофи има от преработвателите, които купуват по 39-55 евро за тон. В същото време от страна на износителите не се наблюдава особена активност и експортните цени варират между 81-121 евро за тон.

Изминалото лятото в Холандия беше най-влажното от 1906 г. насам, което се отрази на срока на прибиране на реколтата: засега необрани остават около 75% от производствените площи. Продажбите на картофи за преработка се извършва на цени от 51-60 евро за тон, докато цените на продукцията с качество за износ се формират в рамките на 81-181 евро за тон, в зависимост от качеството и размера на клубените.

В Германия и Белгия също тече кампания по прибиране на реколтата от картофи. Износ на картофи от тези страни все още не се осъществява и цената на продукцията за преработка е в границите на 41-45 евро за тон и 43-47 евро за тон, съответно.

Ситуацията на пазара за картофи във Великобритания, напротив, се характеризира с голямо търсене на износителите. Основните пазари са Канарските острови (картофите са на цена 81-207 евро за тон) и Ирландия (75-104 евро за тон).

Към днешна дата износителите от тези страни очакват, че доставките на картофи в Източна Европа през 2011 г. ще бъдат по-ниски поради високата реколта в този регион. В същото време експертите прогнозират ръст на износа в Северна Африка.