Сок от арония

1
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(5 гласа, оценка 4.20 от 5)

От арония могат да се приготвят различни видове сок: натурални, подсладени, с парченца плод и смесени.

Видове сок от арония
Натурален сок от арония

Пресни и здрави плодове арония се измиват обилно и се смилат. Може веднага да се прецеди сока, но по-добре е смлените плодове предварително да се загреят до 60°C за 10 минути. Това ще осигури по-голям добив на сок и по добър преход на биологично активните вещества в сок. Преди затоплянето на 1 кг. смлени плодове от арония се добавя половин до 2/3 чаша вода.

След първия добив на сок, в сместа остава значително количество захари, киселини и витамини. С цел да се използват тези хранителни вещества, сместа се слага в емайлирана тенджера, залива се с преварена и топла вода (60 градуса по Целзии) (1 чаша вода на 1 килограм маса), оставя се за 3-4 часа (като се разбърква на всеки час} и след това се прецежда.

Сокът от първото и второто отцеждане се смесва, филтрира се през кърпа, затопля се до 80-85°C, изсипва се в стерилизирани буркани (бутилки) и се пастьоризира при 85°C: половин литрови бутилки се стерилизират 10 минути; еднолитрови – 12-15 минути и двулитрови литра – 18-20 минути.

Подсладен сок от арония

Към сок от арония се добавя захарен сироп, приготвен при втората екстракция на сока. Полученият разтвор се затопля до 75-80°C, прецежда се, изсипва се в горещи стерилизирани буркани и се пастьоризира, както натуралния сок.

Подсладеният сок от арония е особено вкусен със студено мляко.

На 550-850 милилитра сок от арония се добавят 350-450 милилитра 35%-ен захарен сироп.

Сок с парченца плод

Подготвените плодове арония се смилат, без добавяне на вода се затоплят при 75-80°C за 15 минути и се претъркват през сито. Получената маса се смесва с горещ захарен сироп, като се разбърква от време на време, подгрява се до 70-80°C, веднага се разлива в горещи стерилизирани буркани, които веднага се стерилизират във вряща вода: половин литрови буркани – 15 минути, еднолитрови – 22 минути и три литрови – 50 минути.

На 1 кг. смляна арония – 1 литър 35%-ен захарен сироп.

Смесен сок

Смесването на сок от арония и други плодове позволява да се получи продукт с по-висока хранителна стойност, по-добър вкус и аромат. Например, сокът от арония съдържа много фенолни съединения, но сравнително е беден на аскорбинова киселина. Смесването му със сок от касис ще премахне този недостатък и ще се получи продукт, обогатен с витамини P и C. Сокът от арония може да се смесва добре с ябълков сок и морски зърнастец (смесен сок от морски зърнастец, касис и ябълки).

За да се получи желания смесен сок необходимото рецептурно количество сок се смесва със захарен сироп и се консервира, както натуралния сок от арония. Ако вместо сироп се добавя захар, първо трябва предварително да се разтвори в малко количество смесен сок, да се загрее до кипене, като се разбърква от време на време, да се смеси и да се кипне за 2-3 минути, да се прецеди, да се добави към общия обем сок и да се консервира, както е посочено по-горе.