Критики отправи финансовият министър на социалният и земеделският министри

11
Добави коментар
Galana
Galana

Критики отправи финансовият министър на социалният и земеделският министри
5.12.2011

Симеон Дянков обяви, че не е никак доволен от работата на Мирослав Найденов и Тотю Младенов. Финансовият министър се аргументира с факта, че в двата сектора, управлявани от тях имало социално напрежение, заради пенсионната реформа и субсидиите на зърнопроизводителите, но това, което предизвика критиките на вицепремиера било „огъването” на двамата министри. След като обаче премиера се намесил, социалният министър бил поел по правилният път и Дянков бил малко по-доволен от него.

Земеделският министър отнесе критиките на финансист номер едно заради това, че не бил направил нужните промени в управлявания от него сектор още, когато е трябвало преди две години, а вместо това е „омекнал” през реформите. Дянков припомни, че това била причината да си тръгне и бившият транспортен министър – Александър Цветков. „Той се огъна за БДЖ и си замина”, добави вицепремиера. Младенов пък се огънал за пенсионната реформа, която е била предложена още през март 2010 година във вида, в който сега я прие бюджетната комисия – с плавно покачване на възрастта за пенсиониране с по четири месеца от 2012. „Аз я предложих още март 2010 година. Синдикатите вдигнаха вой, имаше огъване от социалния министър”, обясни ситуацията Дянков.

Относно смяната на позицията на ГЕРБ, която в началото предложи покачване на възрастта с една година,  Дянков обясни, че в случая „по-големият реформатор” бил Борисов. Той поискал шоковото вдигане, за да е спестят повече пари за вдигане на минималните пенсии.

На зададен въпрос как би коментирал това, че много хора не го харесват и му искат оставката, финансовият министър категорично отсече, че не си е помислял някога да си подава оставката. И допълни, че едва ли има финансов министър в целия демократичен свят, който да е любимец на народа. Но той самият гледал 20-30 години напред в бъдещето, когато ще обяснява на внуците си за своето управление, че тогава било нужно да се чувства горд от направеното. След като премиерът го обвини, че бил рязък, сега пък Дянков му върна топката  – Борисов пък бил състрадателен. „Премиерът често е много състрадателен и страда от проблемите на хората. Аз не работя така. Въобще не ме засягат действията на синдикатите”, отсече Дянков, визирайки чучелото с неговия образ, което се разнасяше на протестите. Той отново обяви, че няма да е финансов министър при следващ мандат на ГЕРБ и едва ли ще остана в България.