Здравословна вана с горещи камъни

27
Добави коментар
temi
temi

Лечебният и отпускаш масаж с вулканични камъни е отдавна известен, но от скоро популярност доби и лечебната вана с горещи камъни. Как, защо и кога да си взимате гореща вана с камъни?

Какво представлява ваната с горещи камъни?

Процедурата се изразява в потапянето ви до шията във вана, на дъното на която има горещи като въглени камъни. Водата може да е морска, минерална, примесена с етерични масла, соли, билкови отвари от мента, невен, лавандула, липа и др., морска сол и т.н.. Звучи като мъчение, но всъщност учените твърдят, че това е източен метод с изключителна лечебна сила, наподобяващ донякъде сауната.

Ефектът от ваната с горещи камъни се изразява в подобрявана на кръвообръщението, сърдечната дейност и обмяната на веществата, усилване на имунната система, лечение на артрит, радикулит и други ставни заболявания, спортни травми, безсъние, изчиства организма от токсините и помага за сваляне на излишните килограми.  Ваната с горещи камъни лекува и главоболие, депресия, умора. Като цяло тази процедура действа релаксиращо и антистресово, зарежда с енергия, доставя общ комфорт и чувство за вътрешна хармония и душевно равновесие. Ваната с горещи камъни е традиционна СПА процедура в югоизточните страни. Обикновено процедурата продължава 15-30 мин., а температурата е около 38 градуса, която се поддържа по-дълго време заради излъчваната от камъните продължително време топлина.

Горещата вана не е препоръчителна за хора със сърдечни проблеми и разширени вени.

04.01.2012/Ели Йорданова