Цветя в банята

31
Добави коментар
shimpa
shimpa

Цветя в банята? Защо не! Красив букет, композиция от саксийни растения или стъклен съд, пълен с ароматни цветчета, ще превърнат вашата баня в тропически рай.

Какво трябва да знаете, ако решите да поставите цветя в банята?

Интериорът на банята в днешно време е не по-малко важен от интериора на другите стаи от дома ви. Ако искате да създадете настроение, да освежите познатата обстановка и да постигнете атрактивно оформление в банята, обмислете поставянето на няколко растения в нея. Повечето хора не я възприемат като идеалното място за отглеждане на цветя заради недостатъчната естествена светлина и голямата влажност. Но това не винаги е пречка.

Банята е едно от помещенията, които най-много се нуждаят от мекотата и зеленината на растенията, за да се неутрализират строгите очертания на повърхностите.
Точно, защото в банята е топло и влажно, най-подходящи са красивите влаголюбиви сортове от тропическите краища на света. Необходимо е обаче да има поне малко достъп на естествена светлина до тях.

Ако имате малка баня, неотоплявана през зимата и с едно-единствено прозорче, изберете  издръжливи листнодекоративни растения като филадендрон сканденс, цисус антарктика или сциндапсус ауреус. Цисусът е известен още като „лоза за апартаменти“. Тази лиана вирее най-добре при температура от 10 градуса и силна влажност.

Непретенциозни листни растения като драцена, аспидистра или аспарагус също са удачен избор за банята. Можете да ги поставите на прозореца или пред огледалото, където до тях ще достига достатъчно светлина.

В случай, че пространството в банята ви е ограничено, се насочете към неголеми цъфтящи растения като сенполия и каланхое. Те са сезонни цветя, така че ще можете да им се радвате само няколко седмици. Поставете ги на отделен плот, на рафта пред огледалото или в кашпи. Високите полици пък може да разкрасите с висящи растения като бръшлян или висящ филадендрон.

Ако банята ви е обширна с голям прозорец, изборът на цветя е по-богат. В този случай ще имате уникалната възможност да създадете подобие на джунгла или просто малка китна градина. Едри растения като палми, папрати, нефролепис и фикус бенжамина ще  променят банята ви изцяло.

Голямата, богатоосветена баня с постоянно отопление е идеалното помещение за пъстрообагрените екзотични растения антуриум, калатея, каладиум, маранта, цимбидиум.  При поливането на тези растения използвайте мека и хладка вода и внимавайте до тях да не достига пряка слънчева светлина. При избора на каладиум за банята ви, не се стряскайте, ако започне да вехне. На есен листата умират и растението се събужда отново напролет.

Със своето изящество тези растения ще предадат елегантен завършек на банята ви. Орхидеята пък е едно по-нестандартно цвете за това помещение, но при достатъчно светлина, тя ще получи идеална среда за живот.

Какво трябва да знаем за отглеждането на цветя в банята?
•  Не слагайте саксии и вази с цветя по етажерки, които са тесни и хлъзгави.
•  Ориентирайте се към нечупливи съдове за цветя (пластмасови или метални саксии и вази, плетени кошници).
•  Разполагайте растенията така, че да не ги пръскате с вода. Старайте се върху тях да не попадат препарати като дезодоранти или лак за коса. Ако все пак се случи това, веднага избършете листата с влажна кърпа или ги измийте под течаща вода.
•  Избягвайте поставянето на цветя около ваната. Там те ще бъдат почти постоянно мокри и недобре осветени.
•  При възможност, поставяйте цъфтящите растения на перваза на прозореца, за да получават достатъчно светлина.
•  Избърсвайте листата веднъж седмично.
•  Редовно завъртайте растенията, за да може да бъдат огрявани от всички страни.
•  Ако банята не се използва често, е необходимо да пръскате цветята в нея  поне веднъж седмично.

Източник: www.rozali.com