100 съвета за риболов

7
Добави коментар
DoKtOrA78
DoKtOrA78

В арсенала на всеки опитен риболовец има немалко хитринки, които помагат риболовът да стане доста по-ефективен. Това касае монтажите, прийомите на риболов, изборът на снаряжение, тоест всичко онова, от което на практика се ползва риболовът.

СПИНИНГ

1. На тези водоеми от средната полоса, на които може с равен успех да се лови с различни видове спинингови примамки, като се почне от октомври в модела на поведение на щуката започва промяна, при това доста рязка : ако по-рано щуката реагира по-добре на воблери и «въртушки», то сега вече пренебрегва такива примамки като отдава предпочитание на джиги. Трябва да сте готови за това. Дори и миналите почивни дни (уикенд) да сте ловили на воблери, не забравяйте да вземете със себе си и кутийка с половин дузина «поролонки» (поролонови примамки)…

2. Като правило в средната полоса на Русдия в началото на октомври се променя и поведението на костура: той реагира по-добре на верикалното преместванен на примамката, отколкото на хоризонталното водене. В този момент най-рязко изпъква приоритета на джигите. Дори и за вас любимите примамки за костур да са «въртушките», по-добре на упорствайте и преминете на това, което повече отговаря на особеностите на сезона.

3. При лов на големи джъркбайти щуката атакува буквално пред очите на рибаря. Това зрелище е толкова впечатляващо, че подсечката се прави направо по рефлекс, без даже да се усети пръта, дори само при вида на борбата на рибата с примамката. В 99 % от случаите се случва така, че примамката попада в пастта на щуката без да забие нито една от кукичките си. В такива случаи се съобразявайте с правилото да подсичате едва 3-4 секунди (след като преброите до 5 в спокойно темпо), когато щуката щракне с челюсти, явно придърпа влакното, продължавайки да се движи по инерция като така досадните изпускания рязко ще се съкратят.

4. В чистата есенна вода, в недълбоки участъци, до 2,5-3 м, плетеното влакно, което изглежда като права, непрозрачна линия, опъната от примамките, може да държи нащрек рибата, особено големите хищници във водоеми, които са под голямо риболовно натоварване. Съществен помощ за маскировката на плетения шнур може да изиграе парче монофилно влакно с диаметър 0,3-0,35 мм и дължина не повече от 3 м, с което съединяват примамката и «плетенката». Единия край на монофила връзват към по-тънкия шнур с възел «Олбрайт», към другия край на същото парче с възел «Клинч» закрепват вирбелче с карабинка за примамката.

5. В началото на октомври на големите реки на средната полоса обикновено хищниците се преместват от така наречената близка вежда към далечната. Забелязва се по това, че в определен момент щуката и сулката, които досега са кълвали често в крайбрежната зона на примамки с джиг-главичка 12-17 г, почват все по-рядко да кълват, докато кълването далече от брега се увеличава все повече и повече. Хубаво е да предвидите тази промяна и да сте си приготвили далекобойно оборудване, което включва по-дълъг телескоп, достатъчно тънък шнур и джига с тегло над 20 грама.

6. Средата на есента е идеалнот време за риболов на джъркбайти. Вече има по-малко треви, щуката като цяло е активна ипо- агресивно настроена към по-големите примамки. Много от рибарите проявяват интерес към джъркбайтите, но все но все пак се съмняват в тяхната ефективност. Октомври е най-доброто време за да разсеете тези съмнения на практика..

7. Ако при лов с въртяща се блесна ви е омръззнало да ви се оплита влакното, нямате качествени вирбелчета, а рибата игнорира разнитему там «лъжички» и воблери, сложете вместо «вертушката» блейдбайт Cicada. Towa «желязното насекомо» създава колебания. Доста близки по честота до колебанията на «въртушката», блести също толкова интензивно, абсолютно не оплита влакното, независимо от скоростта на водене и лети отлично при замятане

8. Когато след първите студени вълни топлото се върне за една-две седмици (за Подмосковието това се случва най-често в края на септември, а по на юг– през първата половина на октомври), нерядко рязко се увеличава активността на мъздругата. Даже в онези реки, в които рибата сравнително рядко реагира на спининговите примамки, през това време е възможно да уловите на «въртушка» до десетина мъздруги с размери над средния. Характерните места – напречните пясъчно-каменни вододели или границата на подводните треви на вдадените във водата носове.

9 Металният повод отлично се противопоставя на здравите зъби на щуката, но сериозно ограничава подвижността на такива примамки, като дребни воблери и леки колебаещи се блесни. Металът с успех може да се замени с твърдо и износоустойчиво флуорокарбоново влакно, а при липса на такова – с качествено монофилно с диаметър 0,4-0,45 мм и дължина 25-30 см. Единият края на монофилния повод се връзва с възел «Олбрайт» към основното по-тънко влакно или шнур, а на другия му край закрепват примамката с примка Rapala.

10. Крайната тежест в монтажа дроп-шот доста често се заклещва сред камъните на дъното Мекото олово се деформира от острите камъни и въобще най-накрая се налага монтажът да се откъсне. Тази загуба може да се намали в значителна степен чрез подходящо по размер парче гумена тръбичка, нанизана върху тежестта. Гъвкавата обвивка на този «калъф» няма да позволи на тежестта да се блъска в камъните, а при нужна може да се освободи.

11. В средата на есента се откриват добри възможности за спинингов риболов на «жабчета». Голяма част от тревата пораснала през лятото загива и се отпуска на дъното. Това става доста рязко – при достигане на праговото ниво на среднодневната температура на водата. И ако сте отишли да ловите на «жабче» 20 септември, сигурно сте намерили същата «зеленинка», която е била там през лятото, но затова пък ако погледнете на същото място в началото на октомври направо няма да познаете водоема: по=-голямата част от тревата е слегнала и вече е станало по-удобно да се лови.

12. През октомври, въпреки положителните среднодневни температури, спинингистите сутрин често са изненадвани от слана. Като при това по едно и също време в града може температурите да са положителни, а на водоема – отрицателни. Няколкото часа лов на студа могат да доведат до бързо износване на плетения шнур и общо усещане за дискомфорт. За всеки случай си носете течна смазка за макарите. Няколко капки върху намотаната шпула с «плетенка» се разпределят равномерно се разпределят само за няколко минути и проблемът със замръзването е решен.

13. В периода на листопада не бива веднага след дни със силен вятър да ходите на риболов на малки водоеми, заобиколени с дървета. Там може да ви чака водна повърхност, която е силно «напудрена» с обрулените от вятъра листа. Риболовът в такива условия ще бъде доста проблематичен. Най-добре е да се преместите на по-открита акватория, а на обраслото с дървета горско езеро да се върнете след няколко дни, когато листата или ще са потънали, или ще са се оттеглили към брега.

14. Ако ви е интересно да ловите распери, трябва да помните, че класическият метод за риболов на тази риба е – «на блесна» обикновено се практикува в средната полоса до края на септември, а след това расперите отиват на дълбокото. Но в дълбоките пясъчни кариери изстива по-бавно, може да се ловят распери чак 10-15 октомври. През този период расперите по-често реагират на подхвърлената примамка, а и средният размер уловена риба е по-голям.

15. На големите водохранилища през късната есен понякога се наблюдава необяснимо поведение на голямата (4-5 кг и повече) щука. Вместо да се потопи на по-значителни дълбочини (което изглежда логично), щуката изведнъж се пре,ества в плитководието под самия камъш. Затова не си струва да се игнорират такива места, въпреки, че водата е студена и няма признаци на активност на рибата.

16. Въпреки че в средата а есента кълването на рибата през деня като цяло е повече или по-малко равномерно за сулката на някои водоеми са характерни някои «излизания» преди разсъмване . Болшинството рибари не знаят за това и се появяват на водата едва преди изгрева на слънцето или дори след това. Да но само час и половина – два преди това на същите тези места, тоест характерните именно за дневен риболов, а не за нощен – на плитко) честотата на кълване на сулката на джига е дори няколко пъти по-висока, отколкото през деня.

17. Понякога в разгара на есента костурът рязко се вдига на повърхността и устройва касапница с характерни плясъци. Всичко това не продължава дълго, но ако в този момент подхвърлите примамка Walker (уокър) или Popper (попър), то уловът на рибата в почти гарантиран. Даже когато плясъците са се прекратили още около минута костурът реагира на повърхностните примамки. Така че през този период е полезно да имате при себе си някой от Topwater

18.

Може съществено да се забави скоростта на потапяне на джиг-примамката без да се намалява масата на оловото, като се натрият 3-5 м от плетения шнур с парче пчелен восък. Допустимо е вместо восък да се използва обичайната стеаринова свещ, но стеаринът по-бързо се отмива от водата. По-удобно да се прокара сухата «плетенка» с неголям натиск върху парче восък но може да се направи и на мокра плетенка – восъкът прилепва добре и остава там.

19. През есента има период през който жабите се отправят към «зимните си квартири» Обикновено те отиват да зимуват на места без течение или със слабо течение, със стъпаловидно глинесто дъно. Ако са ви известни такива места във водоема , си заслужава от време на време да ги проверявате с помощта на джигови примамки. Щуката не остава безразлична към преселението на земноводните и ги дебне някъде наблизо. Ако отгатнете мястото и времето, риболовът може да бъде доста успешен.

20. Всички хищни риби почти съвсем не виждат това, което се намира долу точно пред тях на 0,3-1 м. При това те виждат отлично всичко, което се случва по-горе и са способни да се заинтересуват от изкуствената примамка, която се води в по-горните водни слоеве. Затова когато започнете да облавяте избрания участък , по-добре използвайте монтаж от типа дроп-шот, при който разстоянието от примамката до оловото да е не по-малко от 30 см.

21. През есента големите примамки се оказват по-уловисти. Ако се окаже, че имате в себе си само от по-малките въртушки и клатушки, от тях може да излезе отличен тандем. Махнете тройника от «въртушката» като го откачите от халкичката или отрежете ухото с риболовните клещи, като предеарително нагреете телта до червено със запалка. Махнете вирбелчето от предната халкичка на клатушката и вместо него сложете примката на телената ос на «въртушката». Такъв обемен тандем създава силни колебания проии водене и игра с проблясъците светлина без въобще да заплита влакното

22. Стримерът или опереният с полипропиленово влакно тройник № 2-4, поставен на основната линия на 25-30 см над джиг-примамката (подобно на монтажа на дроп-шот). Може да прави чудеса при лов на «несговорчива» сулка. И такива условно «мирни» риби, като сабица, платика, и даже шаран, да не говорим за распер, речен кефал и мъздруга, хазартно кълбото от пера и нишки, отнемайки от «конкурента» (джиг-примамката) съблазнителната «храна».

23. Колкото е по-студена водата, толкова по-пасивни са хищниците. Опитът да ги «размърдате» с активно подаване на примамка може да даде обратен ефект: слабото кълване може съвсем да се прекрати. В такава ситуация по-резултатно се оказва забавеното водене на примамката с периодичното й влачене по дъното само с движение на пръта, а не с намотаване на влакното с макарата. За такава «ленива презентация са много добри леките, но относително едри, с дължина 7-10 см, джиг-примамки (поролон, виброопашки, двуопашати туистери) и клатушки Тобу.

24 Характерните за волжските водохранилища големи костурови «котли» с прехода от циганското лято към прохладната есен стават «разслоени» според размера на костура. Дребната риба отгоре е гонена от дребен костур. По-надолу – от среден размер, а близо до дъното, особено ако има неравности на релефа оили камъни, се държи най-големият костур. В най-долния слой има всички пансове да се улови сулка или щука. Затова «котела» трябва да се облавя като примамката се прокарва през всики слоеве. А и трябва да се избере примамка с по-голям размер: например, вместо 10-грамов пда се постави «Кастмастер» с тегло от 3/4 унция.

25 На недълбоките езера където през лятото се лови предимно костур на плитко с воблери Minnow, през есента може да се ловят със същите тези минноу, но с малко по-голям работе хоризонт. Разликата между воблерите, потапящи се до 0,5 м и до 1,5 м, като че ли не е голяма, но в студената вода костурът често се отказва да се вдига за примамката, която се движи над него. В някои случаи въпросът се решава с помощта на мини-джига, но доста често най-ефективна примамка се оказва неголям дълбоководен минноу, най-добре суспендер.

26. На водоемите без течение при лов на щука използват леки клатушки (колебаещи се блесни) които обикновено се водят доста по-бавно. Но в прозрачната вода на заливите на езера и водохранилища при бавно водене щуката има възможност по-подробно да разгледа примамката и доста често се отказва да я атакува. Хищницата може да бъде провокирана с дубл-примамка. Към вдлъбнатата страна на блесна с мека тел (никел-хром, мед) се връзва) връзва с люспите навън половинка от разрязаната по гърба дребна рибка (малка бабушка, кротушка, уклейка). През дълбоката есен когато на водоема е трудно да се намери прясна рибка, може да се използва прясно замразена мойва. Даже във фазата на свободно падане интензивният натурален мирис на риба на тази двойна примамка не оставя щуката равнодушна.

ПЛУВКА 1. В топло време за пренасяне и съхраняване на стръвта (хирономъс, червей, бял червей) е много удобно да се използва хладилна чанта.

2. Когато вятърът духа в гърба много риба идва в прибрежната зона в търсене на храна.

3. Включвайте в монтажа между основната линия и повода микровирбел. Той няма да позволи на повода да се оплете когато трябва бързо да го извадите от водата, а на кукичката остава стръвта от два бели червея или кастера, създавайки винтообразно движение.

4. За да не може белият червей да пропълзи нагоре по основната линия, оставяйте крайче на възела с дължина 2-3 мм

5. При риболов с щека може да се дохранва много по-коректно и точно, ако се използва чашка (Роle сир). 6. Eдна от причините за предпазливото кълване е неправилно установената дълбочина. Не е излишно да се провери дори и по време на риболова.

7. Ако антената на плувката (червена, жълта) «блести», може да се боядиса с черен маркер на спиртна основа. При нужда боята лесно се изтрива с тампон, натопен в спирт.

8. При лошо кълване дори само замяната на повода с по-тънък и кукичката – с по-малка може да увеличи броя на кълванетата.

9. Под винтовата капачка на приклада на директните телескопи от всички видове и марки може да се сложи уплътнение от пореста гума за да може скъпоструващият бланк да не се травмира от грубия материал на капачката.

10. След като сте направили сместа за захранка, овлажнили сте я и сте размесили всички компоненти, добавили сте пръст, по-добре е да доувлажнявате с помощта на пулвертизатор.

11. По време на риболов е по-добре да държите вердеваса във ваничка под слой вода. Така той ще се запази по-дълго време и ще остане подвижен.

12. Винаги разглобявайте телескопичния прът като започвате от горното коляно (върха), а сглобявайте като почнете от най-дебелото.

13. Плувката ще ви служи много по-дълго ако я покриете с водоустойчив лак. Тогава за нея няма да са опасни ударите в пръта и дребните драскотини.

14. На риболовното място всичко най-необходимо трябва да бъде разположено в определен ред и да е под ръка.

15. Домашните гумени ръкавици са удобни за използване при размесване на захранка и слепване на топки

16.. За да избегнете досадното късане на повода, периодически проверявайте здравината му и при възникнало подозрение го сменяйте с нов.

17. За лов на хирономус избирайте куки с дълга цев, направени от тънка тел. ,

18. Ако при лов с директен хороскоп сте направили линията с 10-30 см по-къса от пръта, това ще улесни замятането и изтеглянето на рибата в ръка

19. На непознат водоем си струва да изгубите известно време за да се разходите по брега, да се огледате и ако има и други рибари, да поговорите с тях преди да си изберете риболовно място.

20. В процеса на лова трябва периодически да се проверява надеждността на стиковането на колената на пръта. С промяната на натоварването с времето конусните съединения се «разхлопват» и това касае най-вече щеките

21. Ако два-три пъти подред изпускате риба, без съмнение и съжаление сменете кукичката

22. Когато се готвите за риболов не забравяйте да вземете със себе си възможно повече видове стръв – това ще увеличи шансовете ви за успех.

23. Често заклинените колена на пръта лесно се разделят ако сложите на ръцете си гумени ръкавици и натискате близо към свръзката.

1. За лов на по-дребни места е по-добре да използвате хранилки-кошнички, от които храната се освобождава по-лесно и бързо, отколкото при другите видове хранилки.

Случва се рибата да кълве вяло, само смуче белия червей или само облизва стръвта. В такъв случай слагайте на кукичката само парченце червей или изрязвайте свободновисящата му част. Ако рибата захапе такава примамка, кукичката ще се окаже в устата й.

3. За фидерен риболов по-добре е да използвате потъващо влакно. То е по-тъмно и се слива с дъното на езерото.

4. Ако сложите микровирбелче между повода и основната линия, поводът ще лежиу по-добре на дъното.

5. При замятане на фидерния монтаж винаги сверявайте ориентира на отсрещния бряг и закрепвайте влакното в клипса на шпулата или с гумена маншета. Така хранилката ще се спуска винаги в една и съща точка, поддържайки привличащо рибата хранително петно.

6. За бърза подготовка на мястото на лова се използва голяма хранилка, което позволява да не се замята чак толкова често и така на мястото на лова не се създава излишно безпокойство. Когато мястото вече е захранено, голямата хранилка се заменя с малка.

7.. При замятане оставяйте около 0,5 м влакно между хранилката и куивертипа. Тогава влакното няма да се оплете във върха и замятането ще е на по-далечно разстояние..

8. «Бързата» хранилка със специално оловно утежнение може да се замята по-далече и по-точно, а освен това и бързо се вади от водата.

9.. Отначало рибата кълве интензивно, но изведнъж кълването отслабва. В такива случаи заметнете с 1 м по-далече. Често след това кълването се възобновява, тъй като захранката, която излиза от хранилката при потъването й, остава на дъното на по-голямо разстояние от мястото на потъване на самата хранилка, която лежи по-близо до брега.

10. Ако течението е толкова силно, че даже 100-грамовата хранилка не остава на място, трябва пръта да се постави на възможно по-високо. Благодарение на това се намалява натиска на течението върху влакното и така то по-малко тегли хранилката.

11. Преди да затегнете възела на монофилното влакно го овлажнете. Тогава няма да се нагрява при триенето, да се деформира и да се намалява здравината на възела.

12. Ако изпускате доста от дребната риба, опитайте да смените кукичката с по-тънка. Тънката гъвкава кукичка ще потуши удара при подсечка, а дебелата и твърда кукичка може да се измъкне от устата на рибата.

13. . Ако рибата кълве прекалено внимателно, хранилката се слага на основното влакно не «на глухо», а подвижно. Тогава рибата няма да усеща съпротивлението на хранилката и няма да се нахвърли на примамката.

14. При риболов по двойки често се случва така, е на едно място кълве добре, а на друго – изобщо не ще. Тогава облавяйте заедно доброто място. Но тогава единият рибар ще трябва да замени хранилката с оловно утежнение.

15. Не трябва да се прави дълга пауза между замятанията на хранилката. Като подхранвате точката на лова на всеки 5-10 минути, вие ще поддържате и обновявате хранителния килим, като с това ще привличате и задържате рибата в зоната на лова.

16. За да замятате винаги в необходимата ви точка, маркирайте влакното със специален молив. Най-добре е да нанесете маркировката близо до куивертипа след замятане в точката на лова. Ако изведнъж влакното изскочи от клипса на шпулата, дистанцията няма да бъде загъбена благодарение на маркировката.

Сбирулино

1. При лов в прозрачна вода е необходимо да оставите по-дълъг повод, отколкото за лов в мътна. 2.

При използване на монтаж с подвижна плувка-утежнение и неутежнен стример по време на водене на примамката тя изскача на повърхността на водата. За да потъне мухата, сложете на 1 см на влакното пред нея неголяма оловна дробинка. .

Зимен риболов 1. Не бива да излизате на леда без «спасителки» (плаващи ръкохватки с остри шипове, висящи на шнур на врата). Тези нехитри приспособления ще ви спасят живота ако попаднете под леда, а наоколо няма никой.

2. Когато излизате на речния лед задължително вземете със себе си лопатата за лед и почуквайте пътя пред себе си. Даже насредата на зимата на някои места по реките течението може дотакава степен да изтъни леда, те той да не издържи тежестта на човешкото тяло.

3. Когато сменяте мормишката не слагайте веднага тази, с която сте работили досега веднага при поролона в кутията. Поролонът ще попие влагата и кукичката ще започне да ръждясва. . Монтажи и снаряжение 1. Тънкият парашутен шнур, който се използва от много рибари за да връзват котвата, е доста здрав. Но той е прекалено тънък и при вдигане на тежката котва, която често засяда в тинестото дъно, силно прерязва ръцете. Не си струва да икономисвате пари за котвено въже от синтетично влакно – с диаметър 10-12 мм е доста по удобно за използване: не травмира ръцете при честата смяна на мястото на лова, а и практически не се оплита.

2. Независимо от това дали ловите на спининг, на дъно или на плувка, при лов на хищна риба винаги трябва да се отнасяте отговорно към избора на повод. За този елемент на монтажа трябва да се избират най-качествените материали.

3. В търсенето на най-доброто място за риболов ще ви се наложи доста да се движите по брега. Ходенето сред високата трева рано сутрин или след есенен дъжд е съмнително удоволствие: ако сте с обикновени ботуши, целите ви дрехи от кръста до коленете бързо се намокрят, капките вода неизбежно попадат вътре, дори и във високите обувки и чувството е доста некомфортно . Престилка от непромокаема синтетична тъкан, която обикновено използват състезателите при риболов на плувка (продава се в риболовните магазини), е способна да ви защити от студения душ. За да може при ходене долната част на престилката да не се повдига и в ботушите да не се стича вода, можете да пришиете в ъглите й тежести, всяка с тегло 16-20 грама.

4. При есенен риболов с лодка когато движенията на рибаря са ограничени риболова ограничени, а температурата на въздуха е значително по-ниска от лятната, ако сте с традиционните гумени ботуши, краката ви бързо ще измръзнат. Оставете гумените ботуши у дома и се обуйте с топли непромокаеми обувки, предназначени за зимен риболов. Хигроскопичните стелки ще ви накарат да се чувствате доста комфортно през целия риболовен ден, а свалени от краката те бързо съхнат на въздуха в купето на колата.

5. Не забравяйте преди риболов да регулирате фрикционната спирачка на макарата. При вадене на голяма риба, която дърпа рязко, влакното може да не издържи ако фрикционът е много затегнат