Кой развали българския?

9
Добави коментар
Wabi-Sabi
Wabi-Sabi

Езиковедите твърдят, че е напълно нормално всяка власт да идва с идиомите си, да обогатява знаковата система на публичното общуване, да добавя нови смислови пластове в политическата реч и така да участва в живота на съвременния език.

Крилатите фрази на днешния управленски елит се колекционират от любителите на афоризми. Заедно със “снежинките във въздуха” и “голото дупе върху таралежа”, в тази колекция се подреждат прякори на бандити и наименования на показни акции, които се тиражират в медиите и обогатяват акустиката на едно ново говорене – хъшлашко, разпасано, просташко.

Броукън бългериън

Така – ден след ден, година след година, някак неусетно – от мегдана до парламента започна да звучи един език по гащи, без пълен член и без запетайки. Един нискокултурен слог на хора без образование.

Проблемът обаче не е нито в пълния член, нито в запетайките, около които тази седмица народните представители водиха безсмислен спор. “Опростачването на езика не се спира със закон”, каза Андрей Пантев. Опростачването на нацията – също, добавям аз.

Родна реч, омайна, сладка – къде си?

Езикът е не само един от задължителните белези, по които се отчитат стандартите за грамотност. Езикът е и средище, трансмисия на културните пластове на един народ, негова памет и богатство. Част от визитната картичка на нейния просветен елит. Когато този “елит” налага разпасания начин на говорене в публичната сфера, целият дебат дали да има закон за българския език става безсмислен.

Ако една медицинска сестра може да стане посланик, ако един ветеринарен лекар може да стане министър, ако един физкултурник може да бъде издигнат за вицепремиер, а един бодигард – за министър-председател, то именно техният слог ще бъде въздигнат в модел, в модерен жаргон, на който множеството подражава.

Мърляво = тренди

Според данните на преброяването от 2011 година образователната структура на населението се е подобрила, което обаче не означава, че интелектуалната лаборатория на българите се е разширила. Днес да говориш мърляво е “тренди”, да пишеш с грешки – “френдли”.

Миналата година Народното събрание осигури курсове по английски език за депутатите. Може би тази година е дошъл моментът за курсове по български.

Автор: Е. Барух, Редактор: А. Андреев