Най-чудатите български имена

3
Добави коментар
mayaiv
mayaiv

Не бих казала, че някои имена могат да ни служат за смях, по-скоро можем да плачем като виждаме какви са резултатите от нехайството ни, казва специалистът по ономастика проф. д-р Анна Чолева-Димитрова.

Странен избор на лични имена винаги е имало, но през последните години се появяват страшно много будещи недоумение имена. Представителите на някои малцинствени групи предпочитат имената на герои от сапунени сериали, като Инджи и Шехерезада.

Има имена на модни дизайнери, освен Армани се среща Версачи, но с „и“, Шанел, както и Найк (има и известна спортна марка).

Последният писък на антропонимичната мода повелява личното име Александър да се изписва като Алегзандър, с „г“ и „з“, предполага се, че този избор е повлиян от името на нашумелия дизайнер Макуин.

Това каза в интервю за агенция „Фокус“ специалистът по ономастика проф. д-р Анна Чолева-Димитрова.

Не бих казала, че някои имена могат да ни служат за смях, по-скоро можем да плачем като виждаме какви са резултатите от нехайството ни по отношение на именуването на българските граждани.

Законът за гражданската регистрация е толкова либерален, че позволява всичко.

На запад са забранени именуванията на деца с географски названия, но у нас има Манчестър и Челси – те са и футболни отбори и може да се предполага дали детето е кръстено на футболния отбор, или на географското име, но те означават и названия на населени места.

Срещат се също имената Флоренсия, Валенсия, Дакота, Анфийлд, посочи проф. Чолева-Димитрова. Невъзможно е да бъдат изброени чуждите имена, които в съчетание с бащиното и фамилното име звучат меко казано странно, по-точното е – абсурдно.

Все пак, има с какво да се похвалим през последните години.

Българският творчески гений се представя подобаващо и при избора на лично име: Жара, Озарена, Дева, Канарче (женско), както и Искерасия, Леола, Маиза, Панола, Пелин, Туана, Любовета, Трифозара, Орис, Стихия, Фея, Хармони, Самър, Чидемма, Удиян (женско), Версай, Кротизар (мъжко) и др.

Само в България могат да съществуват лични имена, като Кхан и Санта Мария за жена, което означава Света Мария. Такива имена на Запад не се позволяват, каза още проф. Чолева-Димитрова.