Народна медицина при синузит

6
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 1021 пъти | добавена на 24.01.2013 г.

При лечение на синузит, освен медицинско и физиотерапевтично, предписано от Вашия лекар, успешно може да прилагате и методите на народната медицина в домашни условия.

1. Най-лесният и най-достъпен (а може би и най-ефективният) метод за лечение – инхалация и топъл компрес на синусите.

2. Друг лесен начин, за който можеш да се сетиш – за половин час в областта на максуларните синуси, се поставя компрес от нарязана черна ряпа.

3. Може да облекчиш дишането чрез специални дихателни упражнения и масаж. Тези упражнения са много прости, а в същотото време много ефективни:

  – Първото упражнение – дълбоко вдишвайте през устата, а след това силно издишайте през носа, като не задълго затваряте и освобождавате ноздрите с показалците.

  – Второто упражнение е още по-лесно: докоснете с пръста си върха на носа за три- четери минути, и повторете това упражнение два- три пъти на час. Ефекта се получава още вечерта на първия ден.

Снимка: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net

4. Запушването на носа може да бъде отстранено чрез накапване вечерта в носа смес от сок от алое, каланхое и лук в равни пропорции. Затова е необходимо да вземете една пълна пипета от сместа, първо в едната ноздра, после в другата, а след това да поставите на носа топъл компрес (или просто нагорещена носна кърпичка).

5. Също така добър ефект дават инхалации с прополис, мед и масло от ела. Ако нямате под ръка тези неща, може просто да инхалирате с гореща пара от варени картофи.

6. С мед могат да се правят компреси и да се взема вътрешно в неограничени количества. Децата особено обичат да дъвчат пчелна пита – това е много полезно. 

7. Главоболието се отстранява с накапване в носа на сок от  циклама: не е твърде приятно, но изключително ефективна процедура. Във всяка ноздра се капят по две капки сок, и след това се прочиства гърлото и отново още по две капки. Вярно е, че се използва само при възрастни, защото  растението е доста токсично.

8. И накрая, както и при всяко друго заболяване, при синузит трябва да се опита да се пият много сокове, особено естествени и свежи. От краставици, цвекло, сок от моркови, самостоятелно или смесени коктейли, тези напитки с удоволствие се приемат както от деца, така и от възрастни.

Етикети

синузит, синуит, народна медицина, мед, алое, каланхое, лук, ела, инхалация, инхалации, циклама, главоболие, ,