Първите щъркели долетяха

1
Добави коментар
yApple

Първите щъркели долетяха в старозагорско

Първите щъркели долетяха

Слънце, високи температури, топъл дъжд и показали се кокичета. Въпреки че до официалното настъпване на астрономическата пролет остава повече от седмица, сезонът на събуждането чука на вратата ни.

На пък на метеорологичната прогноза за очакван сняг идните дни, първите щъркели долетяха край Стара Загора, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. Вестителите на пролетта лакомо търсят храна в напоените пшеничени ниви край града.

Според природозащитници първите щъркели, които долитат от юг са предимно мъжки, тъй като мъжките екземпляри обикновено се връщат първи в старото гнездо. Мигриращите птици носят различна символика при различните народи.

Щъркелът носи семеен уют и щастие за дома, над който гнезди, символ е на плодородието и родителските грижи. Благодарение и на храната, която консумира, тя предпазва реколтата от унищожението ѝ от вредители, като така оказва пряко въздействие върху осигуряването на храната за хората.

Обичаят повелява, след като човек е видял щъркел, да свали мартеница си и да я закачи на клонче или сложи под камък. Според поверието, ако човек види първия за годината щъркел в полет, то всичко през настоящата година ще му върви добре и на късмет. Ако пък щъркелът е кацнал, то и виделият го ще е сънлив и мързелив през идното лято.

През 2013 година астрономическата пролет (равноденствие) в Северното полукълбо започва на 20 март в 13:01 часа българско време.