Станю войвода: Не можах да продам България, защото тя отдавна е разпродадена

2
Добави коментар
michel111
michel111

Интервю за в. „Компас“ на Михаил Димитров с патриота, който обяви за продан страната ни в ebay 

Вземат ли ни земята, отнемат ни и душата, казва Станчо Илиев, който обяви за продажба в ebay собствената си родина. С протеста си в най-популярния сайт за обяви в света музикантът, който от няколко години живее в Дъблин, прикова вниманието на националните и световните медии върху въпроса дали българската земя, напоена с кръвта на герои като Левски и Ботев, може да се продава на чужденци. 

Бунтарят от Дъблин, който е известен с творческия си псевдоним Санчо Банджо, се прочу през 1993 година чрез авторското предаване – конкурс за млади певчески таланти на Кирил Ампов „Хит Минус Едно“ по Канал 1 на БНТ, където още с първата си поява оглавява класацията. Първият му музикален албум е озаглавен “Честит Рожден Ден, Готин”. Приятелите му го наричат Станю войвода заради бунтарския му дух.

– Преди седмица обявихте България за продажба в най-популярния сайт за интернет търговия ebay. Не успяхте да я продадете, но поне предизвикахте хората да си зададат въпроса защо не трябва земята на Левски и Ботев да се дава от Нова година на чужденци. Доволен ли сте от резултата?

– Разбира се, че съм доволен. Отзвукът надмина даже очакванията ми. Електронната ми поща се затлачи от писма на симпатизанти чужденци, които ми засвидетелстват пълна морална подкрепа за оригиналния начин, по който съм подходил. Имам и уверения от различни места, че така най-бързо и мащабно се достига до аудитория и го разбрах лично.

Но не успях да я продам по две причини:

Първата е, че България е отдавна разпродадена, няма какво да се залъгваме. Все още обаче не е необратим процесът. С добри закони може да се постигне много във възстановяването и обръщането на нещата.

Втората е, че купувачите й не са от обичайните клиенти на ebay . Те не посещават такива места. Предпочитат тайните сделки по клубове и отдалечени курорти. 

– Всички електронни издания разтръбиха новината, че продавате за 9 500 000 паунда България, която описвате като райско кътче, естествено опазено и екологично чисто, с разнообразни красоти, но излъгаха, че е свалена часове след като сте пуснали офертата. Как се роди идеята да “търгувате” явно с нещо толкова скъпо, заради което политическите ни башибозуци тайно са готови да продадат и душата си, за да гушнат комисионата? Защо администраторите ви изтриха обявата едва на петия ден?

– Националните медии закъсняха, защото първо трябваше да съгласуват с редакторите си новина от такава величина, а те пък да потърсят мнението на работодателите си – башибозуците, преди да я разпространят в режисирана форма. 

За мен самия факт, че новината се излъчи, вече говори, че тя не пречи с нищо на башибозуците (поне не директно, но те още не го осъзнават). На мен обаче не ми е била такава целта –  някаква евтина популярност и популизъм. Тя е много по-дълбока, до нива, до които башибозушкият манталитет не може да достигне по разбираеми причини. Досега не съм правил нещо, което не е достигнало целта си. Е, може този път да ми е първият, времето ще покаже. 

Относно лъжата, че е свалена след часове един нормално мислещ човек едва ли ще се върже поради простата логика на хронологията: За да бъде свалена обява в ebay ,трябва да се получи основателен сигнал до администрацията й. След това този сигнал се проверява и се изискват доказателства, за да се разбере да не би да е само клевета на конкуренцията (това все пак е търговски сайт). И се спира едва след писмено уведомяване на продавача (в случая мен). А дотогава? Липсват 5 дни, през които обявата е циркулирала. През това време са се обаждали зевзеци чужденци да се гаргарят с президентството, описано в обявата като Агенция за недвижими имоти, а президента като брокер. Доста такива активисти ми писаха лично, че го правят заради подкрепа на каузата ни. Едва когато на “Дондуков” са им луднали главите, са предприели действия и са уведомили ebay администрацията и евентуално са представили и изискуемите доказателства (обажданията). 

А идеята за нестандартен протест ми е отдавна в главата. Тази обява е само малка част от процеса. Възползвам се от всички възможности на интернет за достигане и разгласяване на каузата ни по света. Но обявата не беше съпроводена само с пускане в ebay . Информацията разпространих в почти всички големи световни медии и институции – Белия дом, Европарламента, до руски, азиатски, арабски, щатски, големи и малки медийки, за да има пълна светлина. Разбира се, нещата не се изчерпват дотук. Както се казва “следва продължение”. Просто единствената ми цел е Държавата в лицето на управляващата клика да “олекне” в очите на хората, а контрастът в страната ми; агонията и красотите й да станат достояние на повече сърца. Хъшовската работа никога не се узнава, но и никога не остава безрезултатна. Знам го от личен опит, не само от букварите.

– Българската земя е плодородна, но е около 8 пъти по-евтина от нивите в Западна Европа, Израел и САЩ. Вярвате ли, че т. нар. държавници могат да бъдат принудени да приемат мораториум върху придобиване на собственост върху земеделска земя от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица от 01.01.2014 г., за да не се окажем, че сме емигранти в собствената си родина?

– Не е 8 пъти. Това е съотношението на нашите 1-ва категория плодородни ниви с 3-та категория неплодородни. На места е повече от 20 пъти по-евтина. Но няма да ви засипвам с цифри и доказателства. 

А относно мораториума, за съжаление вярвам, че Народното събрание, министерствата, президентството са отдавна просто клонове на една агенция за недвижими имоти. Клонове на едно офшорно икономическо обединение, което търгува с ценни книжа, държавни облигации, интереси, освен недвижимо и движимо имущество. Това са дъщерни търговски представителства с уникален държавен „дизайн“, облечени с пълна официалност и власт. Няма по света други такива. Можем, ако речем да патентоваме изобретението. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: